Κόντρα Μπερίσα - Ρωσίας για την Gazprom και τον TAP στην Αλβανία

Κόντρα Μπερίσα - Ρωσίας για την Gazprom και τον TAP στην Αλβανία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα επαίνεσε δημόσια τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος διασχίζει και την Αλβανία, καθώς μέσω αυτού πριν από λίγες μέρες ήρθαν οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου απ' το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Ο Μπερίσα είπε ότι ήταν η δική του επιμονή, αλλά και της κυβέρνησής του, σε μια γραμμή φυσικού αερίου που παράκαμψε τη Ρωσία, και ότι ο χρόνος έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα (υπό αυτές τις δύσκολες συγκυρίες), στην προσπάθεια της Ευρώπης να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποφεύγοντας τη Ρωσία.

Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι τόσο «αθώα» όπως την παρουσιάζει ο Μπερίσα, καθώς άλλη μια είδηση του 2006 παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τότε πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας, η αλβανική κυβέρνηση ήταν αυτή που επέμενε να επενδύσει ο ρωσικός κολοσσός Gazprom στη χώρα και όχι ο TAP, όπως δήλωσε Μπερίσα.

«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης (Μπερίσα) για την εισαγωγή στην Αλβανία της Gazprom, του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου και πετρελαίου, μιας μετοχικής εταιρείας που ελέγχεται από το κράτος και η οποία είναι εξαπλωμένη σε όλη την Ευρώπη αλλά και περαιτέρω, ο υπουργός Mustafaj μετέφερε στον εκτελεστικό διευθυντή της Gazprom. Alexander Miller», λέει ο Αλβανός παρουσιαστής ειδήσεων του χρονικού το 2006.

Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Mustafaj είχε πει επί λέξη τα παρακάτω:

«Η προηγούμενη αλβανική κυβέρνηση έλαβε επαφές και διαπραγματεύτηκε από το 2004, αλλά η Gazprom δεν έχει δείξει ενδιαφέρον. Βγήκα από τη συνάντηση με τον κ. Μίλερ με τη σαφή δήλωση ότι η Gazprom ενδιαφέρεται για την Αλβανία. Θα έρθει σε αποστολή πολύ σύντομα, μια διερευνητική αποστολή, αλλά η απόφαση για επέκταση στην Αλβανία είναι έτοιμη».

Εκτός αυτού, στις δηλώσεις Μπερίσα αντέδρασε και η Ρωσική Πρεσβεία στα Τίρανα, η οποία απάντησε με ειρωνεία στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «πόσο μεγάλο ήταν το χρηματικό ποσό που ζήτησε και ότι η Gazprom δεν μπορούσε να το εκπληρώσει», εννοώντας πως ο ίδιος ζήτησε από την Ρωσία ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό για να εγκρίνει την είσοδο της Gazprom στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου