Τσακλόγλου: Η κυβέρνηση αποκαθιστά την αδικία για τις συντάξεις των ομογενών

Τσακλόγλου: Η κυβέρνηση αποκαθιστά την αδικία για τις συντάξεις των ομογενών

Ο υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τις διατάξεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών, είπε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να ακούσει τους ομογενείς και παλιννοστούντες, και με το παρόν νομοσχέδιο να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να αποκαταστήσει μια αδικία»

«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των ομογενών από την Αλβανία και την τέως Σοβιετική Ένωση, για την εξομάλυνση και απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Ο υφυπουργός, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τις διατάξεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών, είπε ότι παρά τους περιορισμούς, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία σήμερα, «η κυβέρνηση επέλεξε να ακούσει τους ομογενείς και παλιννοστούντες, και με το παρόν νομοσχέδιο να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να αποκαταστήσει μια αδικία».

Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι μέχρι τώρα, η χορήγηση της εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, είχε ως προϋπόθεση τη διαμονή τους στη χώρα για 40 χρόνια, «αυτό δηλαδή, που ισχύει ως γενική προϋπόθεση, για το σύνολο των ασφαλισμένων». «Το κριτήριο όμως της διαμονής, κατέληγε αντικειμενικά στην αδυναμία απονομής πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης στους συμπολίτες μας αυτούς, μιας και τα σύνορα των χωρών διαμονής τους άνοιξαν το 1990, στην καλύτερη των περιπτώσεων», είπε ο κ. Τσακλόγλου. Η προτεινόμενη διάταξη, που ισχύει από 1.1.2022 και για μια μεταβατική περίοδο 10 ετών η οποία λήγει το 2032, «θέτει ως απαίτηση τα 30 αντί για τα 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου οι ομογενείς να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Κατόπιν, σταδιακά το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται ετησίως, ώστε μετά από μια 10ετία, οι προϋποθέσεις εξομοιώνονται για όλους δικαιούχους και πλέον απαιτούνται κανονικά 40 έτη διαμονής».

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε εξάλλου, ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που ήδη λαμβάνουν οι συνταξιούχοι παλιννοστήσαντες ομογενείς, καθώς αλλάζει από εδώ και στο εξής ο τρόπος υπολογισμού της και ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός της. Μέχρι τώρα, η σύνταξη υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονταν τα χρόνια της διαμονής τους, από τα 40 χρόνια.

Πλήρη εθνική σύνταξη με 20ετή αντί 30ετή νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, ζήτησε η Ηλιάνα Κανταϊδου, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών (ΠΟΣΕΠ), κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, με τις διατάξεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και την τέως Σοβιετική Ένωση.

«Η ομοσπονδία μας, ως η μοναδική αντιπροσωπευτική δευτεροβάθμια οργάνωση και θεσμικό όργανο, που από το 1996 εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση, απευθύνεται σήμερα σε εσάς για να σας ευχαριστήσει, και την κυβέρνηση, για την πρωτοβουλία τροποποίησης των νομοθετικών διατάξεων του ν.4387/2016, του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου», είπε η κ. Κανταϊδου και πρόσθεσε: «Ο νόμος αυτός κατά την άποψή μας, παραβιάζει, καταστρατηγεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ομογενών που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι προφανές ότι αυτή η κατηγορία των Ελλήνων είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που - για αντικειμενικούς λόγους - δεν θα μπορούσαν να διαμένουν στην Ελλάδα για 40 έτη όπως ορίζει το άρθρο 2 του παραπάνω νόμου, ώστε να δικαιούνται την πλήρη συνταξιοδότηση».

Μπορεί οι ομογενείς να άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα από το 1990, όμως η νόμιμη διαμονή τους μαζικά και ουσιαστικά ξεκίνησε από το 2000, με το νόμο περί Αποκατάστασης των Παλιννοστούντων Ομογενών, είπε η κ. Κανταϊδου, που υπενθύμισε ότι ο ν.2790/2000 ήταν αυτός που έδινε στους ομογενείς τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και νομιμοποίησης. «Επομένως, εφόσον από το 2000 μέχρι σήμερα συμπληρώνονται 20 έτη συνεχόμενης νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, και να θέλουν οι ομογενείς, δεν συμπληρώνουν τα 40 είτε τα 30 έτη», είπε η κ. Κανταϊδου και πρόσθεσε: «Ζητάμε τα 30 έτη να γίνουν 20, για έναν και μοναδικό λόγο: Να εξυπηρετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία».

Αναφερόμενη στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών, προέβλεψε ότι η προϋπόθεση να διαμένουν στη χώρα επί 35 έτη για πλήρες επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, θα καταστήσει αδύνατη την ένταξη των ομογενών και σε αυτές τις διατάξεις.

Ο Στέφανος Τανιμανίδης, εκπρόσωπος επικοινωνίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι «μιλάμε για την ομάδα εκείνη των Ελλήνων ομογενών των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση αποκόπηκαν από τη μητροπολιτική Ελλάδα για μια σειρά λόγους. Υπέστησαν τις διώξεις επί σταλινισμού, μια γενοκτονία 50 - 60 χιλιάδων συμπατριωτών μας. Και δυστυχώς, με την επιστροφή τους εδώ, μετά το '89 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την εμπόλεμη περιοχή, δεν υπήρξε εθνική πολιτική για την υποστήριξή τους, κυρίως για την παραμονή τους στις χώρες που έζησαν για 80 χρόνια».

«Δηλαδή, 500.000 Έλληνες τους είχαμε ξεχάσει. Ήρθαν εδώ και δυστυχώς δεν υπήρξε και εθνική πολιτική για το πού θα εγκατασταθούν. Ο καθένας άναρχα πήγαινε από δω και από κει. Δεν υπήρξε πολιτική για την κοινωνική ένταξη, δεν υπήρξε πολιτική για τη στεγαστική και την εργασιακή αποκατάσταση», επέμεινε ο κ. Τανιμανίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου