Αντιδρά η Σερβία για νέα πρόκληση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Αντιδρά η Σερβία για νέα πρόκληση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έστειλε «υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κοντέινερ» στο συνοριακό πέρασμα του Brnjak, τα οποία, όπως είπε, θα εξυπηρετούν τη συνοριακή αστυνομία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου «εργάζεται αποκλειστικά προς το συμφέρον της ασφάλειας των πολιτών και της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος».

Το Brnjak βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου - ένα τμήμα που κατοικείται από Σερβική πλειοψηφία.

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani και ο πρωθυπουργός Albin Kurti δήλωσαν ότι έλαβαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Επίσης αναφέρθηκε ότι είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους μηχανισμών ασφαλείας -τοπικούς και διεθνείς- ωστόσο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ούτε για τις συναντήσεις ούτε για τα μέτρα.

Το Γραφείο της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε το Σάββατο ότι η τελευταία αστυνομική ενέργεια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι αντίθετη με τις έγκυρες συμφωνίες.

Σκοπός αυτής της ενέργειας, σύμφωνα με την σερβική πλευρά, είναι επικίνδυνη πρόκληση και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος.

Ακόμη η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, 80 μέτρα από τη διάβαση στο Brnjak, έχει φέρει βαριά μηχανήματα και ανθρώπους με πρόσχημα την ενίσχυση του αστυνομικού σημείου ελέγχου στη διάβαση.

«Τέτοιες μονομερείς και ανεύθυνες ενέργειες της Πρίστινα έχουν μόνο έναν στόχο: να προκαλέσουν μια νέα αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος, σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την ασφάλεια, που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος», ανέφερε η ανακοίνωση του Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο στην Κυβέρνηση της Σερβίας.

Επίσης η Σερβία ότι καλεί την Πρίστινα να μην προκαλέσει το Βελιγράδι και τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και να μην θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια παραβιάζοντας τη συμφωνία.

Δύο συνοριακά περάσματα με τη Σερβία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο - Jarina και Brnjak - αποκλείστηκαν από ντόπιους Σέρβους για δύο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Αυτό συνέβη λόγω της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει μέτρα αμοιβαιότητας σε οχήματα με σερβικές πινακίδες.

Το Κόσοβο και η Σερβία βρήκαν τότε μια προσωρινή λύση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζοντας να καλύψουν τα κρατικά σύμβολα στις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Τέλος το Κόσοβο και η Σερβία διαπραγματεύονται την εξομάλυνση των σχέσεών τους για περισσότερο από μια δεκαετία, με τη μεσολάβηση της Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου