ΗΠΑ: Διεργασίες για διεύρυνση της ΕΕ σε Αλβανία και Σκόπια

ΗΠΑ: Διεργασίες για διεύρυνση της ΕΕ σε Αλβανία και Σκόπια

Τις διεργασίες των ΗΠΑ με τους ευρωπαίους συμμάχους που στοχεύουν στην διεύρυνση της ΕΕ για την Αλβανία και τα Σκόπια, επεσήμανε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, σε συνέντευξή του σε γνωστό δημοσιογράφο του CNN.

«Η έλλειψη ευρωπαϊκής προοπτικής υπήρξε ένας από τους κύριους παράγοντες αστάθειας στην περιοχή. Νομίζω ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δέσμευση για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια αυτών των χωρών.

Αυτό κάνει κάθε χώρα πιο προηγμένη, πιο δημοκρατική και με πιο σταθερούς θεσμούς από πριν», δήλωσε ο Εσκομπάρ.

«Αυτή η στάση βρίσκεται στον πυρήνα της διπλωματίας μας και εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για να κάνουμε αυτή την υπόσχεση πραγματικότητα. Πρόσφατα άνοιξαν και άλλα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, στο Μαυροβούνιο έχουμε μεγαλύτερη εμπλοκή και υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του State Department.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέροντας πως τέσσερις από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημειώνουν πρόοδο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να εξετάζει μια πολιτική κυρώσεων εναντίον εκείνων που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου