Escobar: Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» απαιτούν ισχυρούς θεσμούς

Escobar: Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» απαιτούν ισχυρούς θεσμούς

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών και Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ επισκέφθηκε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη πριν φτάσει στα Τίρανα σήμερα Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Εσκομπάρ μίλησε για τον σκοπό της επίσκεψής του, τη διαφθορά, αλλά και την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Dnevni Avaz πώς σχολιάζει το γεγονός ότι υπάρχει αντίσταση στο σχέδιο «Ανοιχτά Βαλκάνια» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, που σημαίνει δημιουργία κοινής αγοράς και οικονομικής ζώνης μεταξύ των χωρών της περιοχής.

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση. Η Διαδικασία του Βερολίνου, η Κοινή Περιφερειακή Αγορά, η CEFTA και τα Ανοικτά Βαλκάνια. Όσο είναι ανοιχτά σε όλες τις χώρες, εφόσον παρέχει νομικά και ρυθμιστικά συστήματα και τα ανεβάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον προωθεί τη δικαιοσύνη, το ανοιχτό εμπόριο, θα τηρούμε αυτές τις αρχές.

Θα έλεγα ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ότι υπάρχει μεγάλη περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση χωρίς ή με κοινή περιφερειακή αγορά. Αλλά η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η μόνη που δεν συμμετέχει. Εφόσον είναι μια οικονομική πρωτοβουλία, μπορεί να είναι θετική.

Εξάλλου, οι οικονομίες αυτής της περιοχής δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν έχετε μια αγορά 600 χιλιάδων ανθρώπων στο Μαυροβούνιο ή 2 εκατομμυρίων στη Βόρεια Μακεδονία. Χρειάζεσαι μια αγορά 20 εκατομμυρίων για να εμπλακούν όλοι. Αυτή είναι η βάση στην οποία εξαρτάμε την υποστήριξή μας για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», είπε ο Εσκομπάρ.

Επίσης ο απεσταλμένος των ΗΠΑ τονίζει ότι η οικονομική ολοκλήρωση πρέπει να προηγηθεί από τη δημιουργία ισχυρών θεσμών.

«Επίσης, πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση των θεσμών. Δεν μπορείτε να έχετε την πρωτοβουλία να ανοίξετε τα σύνορα εάν δεν έχετε κατάλληλες ρυθμίσεις για την είσοδο ανθρώπων, κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατά του λαθρεμπορίου κ.λπ. Όλα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

Δεν θα υποστηρίξουμε καμία πρωτοβουλία που δεν την αφορά. Πρέπει να πω, ακόμα κι αν μίλησα αλλού για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», δεν θα το κάνω εδώ. Γιατί; Διότι η Βοσνία δεν έχει ακόμη τα προσόντα γι' αυτό. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν.

Αντί να ενσωματωθείς στην υπόλοιπη περιοχή, διαλύεσαι αναλαμβάνοντας ευθύνες από τις κεντρικές αρχές και μειώνοντας τις αρμοδιότητες. Αυτή τη στιγμή, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν προκρίνεται καν για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» - είπε ο Εσκομπάρ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου