50 χιλ. παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ από τα Δ. Βαλκάνια το 2021

50 χιλ. παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ από τα Δ. Βαλκάνια το 2021

Κατά τους πρώτους μήνες του 2021, η συνοριακή αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου οδήγησε 1530 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πίσω στην Αλβανία αφού διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν και πήγαν στην Ευρώπη απαρατήρητοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, των συνοριοφυλάκων της ΕΕ, τους πρώτους 10 μήνες του έτους εντοπίστηκαν 48.500 παράνομες διελεύσεις των συνόρων μέσω της λεγόμενης «Δυτικής Βαλκανικής οδού».

Όπως επισημαίνει το Euractiv, τον Οκτώβριο, εντοπίστηκαν περισσότερα από 9.000, σημειώνοντας αύξηση 140% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, το 40% των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ ήρθαν μέσω των Δυτικών Βαλκανίων τον ίδιο μήνα.

Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια, η Αλβανία έχει γίνει ένας πρωταρχικός διάδρομος διέλευσης μεταναστών και διακινητών ανθρώπων με φιλοδοξίες της ΕΕ. Συντονισμένα δίκτυα Μαροκινών, Κούρδων και Αλβανών εγκληματιών έχουν μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, από τα σύνορα με την Ελλάδα και μερικές φορές τη Βόρεια Μακεδονία στο Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.

Το BIRN, μια πλατφόρμα ερευνητικών ρεπορτάζ των Βαλκανίων, ανέφερε ότι οι οδηγοί ταξί στα Τίρανα συχνάζουν σε περιοχές όπου μπορούν να βρεθούν μετανάστες, προσφέροντάς τους διέλευση στα σύνορα για 50-100 ευρώ. Οι οδηγοί ταξί που μίλησαν στο BIRN υπό τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται καθημερινά.

Ανέφεραν επίσης ότι κάποιοι ταξιδεύουν στην Αλβανία με βίζα από τις αντίστοιχες πρεσβείες τους και στη συνέχεια ταξιδεύουν παράνομα στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου