Στοιχεία για την υποτιθέμενη «αυτοχειρία» του Κ. Κατσίφα ζητά το Δικαστήριο Αργυροκάστρου

Στοιχεία για την υποτιθέμενη «αυτοχειρία» του Κ. Κατσίφα ζητά το Δικαστήριο Αργυροκάστρου

Ο εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση καλείται να τεκμηριώσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου τους ισχυρισμούς του περί «αυτοχειρίας» του 35χρονου ομογενή

Να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση για τον ακριβή προσδιορισμό του μοντέλου του όπλου που οδήγησε στο θάνατο τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, πριν από τρία χρόνια στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, ζήτησε -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου Σουέλα Ντάσι, από τον προϊστάμενο της εκεί Εισαγγελίας Γιουλιάν Τσάγια, ο οποίος τον περασμένο Μάϊο ζήτησε να κλείσει η υπόθεση, αποδίδοντας προκλητικά τον θάνατο του 35χρονου σε… «αυτοχειρία».

Με μία έκθεση-πρόταση που «μπάζει» από παντού, και έφερε στο φως στα μέσα Οκτωβρίου το protothema.gr, ο εισαγγελέας Τσάγια επιχείρησε ουσιαστικά να δολοφονήσει για δεύτερη φορά τον Κατσίφα, υποστηρίζοντας πως ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία και όχι δολοφονία από τις αστυνομικές δυνάμεις της RENEA. Ωστόσο η πρόεδρος του δικαστηρίου Ντάσι, προς τιμήν της, είχε διαφορετική άποψη, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και ν΄ απαντηθούν τεκμηριωμένα βασικά ερωτήματα που παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού ORA NEWS TV, που δημοσιοποίησε το σχετικό έγγραφο του δικαστηρίου Αργυροκάστρου, παρά την εισήγηση του εισαγγελέα Τσάγια, η πρόεδρος Ντάσι αρνήθηκε να βάλει στο αρχείο τον φάκελο της έρευνας υπ' αριθμό «Νο 824» που αφορά τον θάνατο του Κατσίφα.

Η Ντάσι απέρριψε το αίτημα της εισαγγελίας, με το επιχείρημα πως: «η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Κωσταντίνου Κατσιφά είναι ελλιπής με σοβαρές ελλείψεις και ασάφειες». Όπως αναφέρει το ORA NEWS TV από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει, σύμφωνα την πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου: «έλλειψη συστηματικής και χρονολογικής παρουσίασης των ενεργειών του θύματος, καθώς και την απουσία επιστημονικής τεκμηρίωσης για τους οποίους δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του διαμετρήματος και το μοντέλο όπλου, από το οποίο απεβίωσε το θύμα» Επίσης: «έλλειψη σαφών συμπερασμάτων στις πράξεις πραγματογνωμοσύνης» που παρήγγειλε ο εισαγγελέας, με αποτέλεσμα η Ντάσι να διατάξει τη συνέχιση της έρευνας για τρεις μήνες επιπλέον.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο εισαγγελέας Τσάγια καλείται να τεκμηριώσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου τους ισχυρισμούς τους περί «αυτοχειρίας» του Κατσίφα, σ' αδιευκρίνιστα σημεία της έκθεσής του που έχουν επισημανθεί από την πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου, όπως πχ το γεγονός πως δεν υπάρχει στον φάκελο επιστημονική τεκμηρίωση από ειδικούς εμπειρογνώμονες, που θα προσδιορίζει μ' ακρίβεια το μοντέλο του όπλου, που οδήγησε στο θάνατο τον 35χρονο ομογενή.

To αλβανικό ρεπορτάζ, που χαρακτηρίζει «εξτρεμιστή» τον Κατσίφα. επισημαίνει πως ο εισαγγελέας Τσάγια και η πρόεδρος Ντάσι: «δεν βρίσκουν κοινή γλώσσα για την υπόθεση», που αφορά:«μία από τις σημαντικότερες δικογραφίες της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου». «Η υπόθεση σέρνεται από το δικαστήριο και την εισαγγελίας, χωρίς να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα» τονίζει το ORA NEWS TV, καταλήγοντας πως ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση και παράδοση της νέας εισαγγελικής έκθεσης-πρότασης ορίστηκε η 13η Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: Παναγιώτης Σαββίδης / protothema.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου