Σπουδαία ανακάλυψη στην αρχαιοελληνική πόλη Βύλλις στη Μέση Αλβανία

Σπουδαία ανακάλυψη στην αρχαιοελληνική πόλη Βύλλις στη Μέση Αλβανία

Ο αρχαιολογικός πλούτος που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζει να έρχεται στην επιφάνεια σε πολλές από τις αρχαιοελληνικές πόλεις που σήμερα βρίσκονται στην αλβανική επικράτεια, συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να εκπλήσσει όχι μόνο τους ειδικούς, αλλά και τους πιο απλούς ανθρώπους.

Μετά από την σπουδαία ανακάλυψη σε χωριό του Τεπελενίου, αλλά και στις διάσπαρτες αρχαιοελληνικές αλλά και βυζαντινές ανακαλύψεις στην Κοιλάδα του Δρίνου στο Αργυρόκαστρο, πρόσφατη αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια πολύ σπάνια κατασκευή στην αρχαιοελληνική πόλη Βύλλις στο Μπάλς.

Πρόκειται για μια λεκάνη απορροής υδάτων που καταλήγει σε δεξαμενή, η οποία χτίστηκε κοντά στο αρχαίο στάδιο της πόλεως, ενώ οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως πρόκειται για την μεγαλύτερη δεξαμενή όμβριων υδάτων στα Βαλκάνια, η οποία χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π. Χ.

Η τοποθεσία της φανερώνει πως είχε σκοπό να συλλέξει τα όμβρια ύδατα του χειμώνα. Έχει μήκος 50 πόδια (15.2 μέτρα), βάθος 8 (2,5 μέτρα) και πλάτος 4 (1,2 μέτρα) και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αποτελεί τη μεγαλύτερη στα Βαλκάνια που ανάγεται περίπου στο έτος 205 π.Χ.

Επίσης η ιδιαιτερότητά της, έγκειται στο γεγονός ότι και άλλες δεξαμενές έχουν βρεθεί σε διάφορες αρχαίες πόλεις, ωστόσο μπροστά της φαντάζουν πολύ «απλές».

Ένα επίσης χαρακτηριστικό είναι οι θολωτές καμάρες της οι οποίες και τη στερέωναν, ενώ ακόμη αξίζει να ειπωθεί πως λειτούργησε επί 900 χρόνια, δηλ. μέχρι τον 6ο μ. Χ. αιώνα, κατά την Ιουστινιάνεια περίοδο στην Ήπειρο. Είναι κτισμένη βαθιά στο έδαφος με πλίνθους και καμάρες και η κορυφή της ήταν καλυμμένη με κεραμίδια.

Αν και η σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης είναι μεγάλη, τόσο στην Βύλλιδα όσο και σε άλλες αρχαίες πόλεις της περιοχής έχουν γίνει λιγοστές ανασκαφές καθώς τα οικονομικά είναι περιορισμένα και το ενδιαφέρον του κόσμου, παρά τα έσοδα που φέρνει ο τουρισμός στην χώρα, ακόμα πιο μειωμένο.

Εκτός αυτών, η βαρύτητα της συγκεκριμένης ανακάλυψης για ακόμη μια φορά επισκιάζεται από την συνηθισμένη αλβανική νοοτροπία που "βαφτίζει" τα πάντα ιλλυρικά, με γνωστό Αλβανό αρχαιολόγο, να συνεχίζει να παραποιεί την ιστορία της πόλεως λέγοντας πως αν και τα ονόματα και οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν είναι ελληνικές, η κατανομή και η πολιτική τάξη του πληθυσμού είναι ιλλυρική.

Για τη συγκεκριμένη πόλη είχε τοποθετηθεί πριν από δύο περίπου χρόνια ο Ιταλός ιστορικός Vittorio Sgarbi τονίζοντας με αντικειμενικότητα πως είναι ελληνική και όχι ιλλυρική!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου