Σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κοιλάδα του Δρίνου στο Αργυρόκαστρο

Σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κοιλάδα του Δρίνου στο Αργυρόκαστρο

Τρεις σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι στην κοιλάδα του Δρίνου στο Αργυρόκαστρο, η αρχαία ελληνική πόλη της Αντιγόνειας, το ρωμαϊκό θέατρο των Σωφρατίκων στην Αδριανούπολη στο κέντρο της Δρόπολης και το κάστρο του Παλαιοκάστρου έχουν συμπεριληφθεί στις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που λαμβάνουν χώρα στην Κοιλάδα του Δρίνου ποταμού.

Νέα ευρήματα φωτίζουν αρκετές ιστορικές περιόδους μετατρέποντας την ιστορική κοιλάδα σε έναν τόπο ακόμη πιο σπουδαίο, αλλά και σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Το αμφιθέατρο της Αδριανούπολης στην καρδιά της Δρόπολης

Η εν λόγω σύνθετη αρχαιολογική αποστολή στις τρεις παραπάνω τοποθεσίες που διασχίζει ο Δρίνος, συμπεριλαμβάνεται στην σκαπάνη και την έρευνα Αλβανών και Ιταλών αρχαιολόγων (καθηγητών και φοιτητών).

Αναλυτικά, η ταυτόχρονη σκαπάνη φέρνει στην επιφάνεια τόσο αρχαιοελληνικούς και πρωτοχριστιανικούς τάφους, χριστιανικούς ναούς όσο και κτήρια τα οποία έχουν θαφτεί από διάφορα υλικά κατά το πέρασμα των αιώνων.

Τείχη στο κάστρο του Παλαιοκάστρου

Πριν από λίγες ημέρες στο χωριό Παλαιόκαστρο και στο ομώνυμο κάστρο του, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Αργυροκάστρου ανακαλύφθηκε ένας τάφος των πρώτων βυζαντινών χρόνων ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς ανάγεται στο V-VI αιώνα μ.Χ, εποχή κατά την οποία ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανακαινίζει τις περιοχές της Ηπείρου.

Ο Ιταλός αρχαιολόγος Roberto Perna συσχετίζει τον τάφο με χριστιανικό ναό αφιερωμένο στους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ο τάφος που ήρθε στο φως κατά την πρόσφατη σκαπάνη στο Παλαιόκαστρο

Παράλληλα στην Αδριανούπολη οι αρχαιολόγοι αναφέρθηκαν σε νέες ειδικές αναλύσεις του εδάφους τονίζοντας πως το αρχαίο αμφιθέατρο της Αδριανούπολης αποτελεί ένα ελάχιστο τμήμα ενός αρκετά μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος.

Ψηφιδωτό στο δάπεδο της Βασιλικής της Αντιγόνειας

Στο βόρειο τμήμα της Κοιλάδας βρίσκεται η αρχαιοελληνική Αντιγόνεια, πόλη που ίδρυσε ο Πύρρος της Ηπείρου προς τιμήν της δεύτερης συζύγου του Αντιγόνης. Αυτή την περίοδο οι αρχαιολόγοι από Πανεπιστήμιο της Mancerata στην Ιταλία σε συνεργασία με το Αλβανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, ευελπιστούν να ανακαλύψουν το θαμμένο και όπως υποστηρίζουν, καλοδιατηρημένο αρχαιοελληνικό θέατρο της πόλης που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια όταν εκείνη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 π.Χ.

Ο Χρονογράφος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου