Η «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ για την αύξηση της ετοιμότητας και την αντιμετώπιση των απειλών

Η «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ για την αύξηση της ετοιμότητας και την αντιμετώπιση των απειλών

Η «Στρατηγική Πυξίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θέτει σαφείς στόχους και να παρέχει κατάλληλες πολιτικές κατευθύνσεις ενώ, παράλληλα, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία της ΕΕ, με σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του κανόνα της ομοφωνίας σε ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την παρέμβασή του την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στο εργαστήριο (Workshop) σχετικά με την «Στρατηγική Πυξίδα» (Strategic Compass) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ανάλυση Απειλών (Threat Analysis) αποτελεί θεμέλιο για την «Στρατηγική Πυξίδα», καθώς κάθε κράτος - μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικές απειλές και προκλήσεις, που περιλαμβάνουν αφενός υβριδικές απειλές (παραπληροφόρηση, εργαλειοποίηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και εξάπλωση εξτρεμιστικών ιδεολογιών) και αφετέρου αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Η αντιμετώπισή τους, όπως επισήμανε, πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ, στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης.

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η παραγωγική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΝΑΤΟ, βασισμένη στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο Οργανισμών.

Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ. Σκοπός του ήταν να εστιάσει στα κύρια ζητήματα που θα περιληφθούν στο κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας», βασισμένη στους τέσσερις πυλώνες της (Διαχείριση Κρίσεων, Ανθεκτικότητα, Ανάπτυξη Δυνατοτήτων, Συνεργασία με εταίρους), με γνώμονα να καταστεί η Ε.Ε. αξιόπιστος πάροχος Ασφάλειας και Σταθερότητας για τα κράτη μέλη και τους πολίτες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου