Η άνθιση της Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα

Η άνθιση της Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα, που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, σε μια προσπάθεια νέοι κυρίως άνθρωποι να πλαισιώσουν τα αναλόγια των ναών, ξεκίνησε με αγιασμό τα μαθήματα για την περίοδο 2021-2022.

Τον αγιασμό τέλεσε ο π. Νικόλαος, ο οποίος απευθύνθηκε πατρικά και αγαπητικά στους σπουδαστές, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Αλβανίας, και μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, που είναι πολύ συμπαθής στις τάξεις των νέων, οι οποίοι εμπνέονται από το λόγο και τη ζωή του.

Εξάλλου η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Ιωάννης Κουκουζέλης» συμμετείχε στις 1 Οκτωβρίου 2021, ημέρα μνήμης του αγίου Ιωάννη του Κουκουζέλη (με καταγωγή από το Δυρράχιο), αλλά και Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, σε εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Ακαδημία Επιστημών Αλβανίας, όπου τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ.

Μίλησαν οι Vasil Tole (Ακαδημία Επιστημών Αλβανίας), Meri Kumbe (Υπουργείο Πολιτισμού), Mikaela Minga (Ινστιτούτο Αλβανολογίας), Theodhor Peci (Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας), Andi Rëmbeci (Πανεπιστήμιο Τιράνων).

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η βυζαντινή μουσική αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες και ενδιαφέρουσες πτυχές της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ από το 2019 είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο της UNESCO.

Η βυζαντινή μουσική εξαπλώθηκε και καλλιεργήθηκε στα βάθη των αιώνων και στην Αλβανία σώζεται χειρόγραφος μουσικός κώδικας από τον Ιωάννη Κουκουζέλη του 1292!

Πηγή: π. Ηλίας Μάκος / ekklisia

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου