Βουλγάρικη διάλεκτο αποκάλεσε τη γλώσσα των Σκοπιανών η Ζακαρίας

Βουλγάρικη διάλεκτο αποκάλεσε τη γλώσσα των Σκοπιανών η Ζακαρίας

Ανάσα φαίνεται θα φέρει στους Σκοπιανούς η αλλαγή της προεδρίας στην ΕΕ, γιατί όπως γίνεται αντιληπτό η πορτογαλική προεδρία έφερε εμπόδια στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκτός αυτού, θύελλα αντιδράσεων και ένα ακόμη πλήγμα, που ενισχύει την απόφαση της Βουλγαρίας να διατηρεί το βέτο στα Σκόπια, αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Άννα Πάουλα Ζακαρίας, η οποία αναφέρει πως η αποκαλούμενη «μακεδονική» γλώσσα είναι διάλεκτος της Βουλγαρίας που κωδικοποιήθηκε το 1945.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε τις αντιδράσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος δήλωσε πως η σλοβένικη Προεδρία θα αντικαταστήσει εκείνη της Πορτογαλίας, η οποία παρέχει περισσότερες ελπίδες στο ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων. Επίσης επεσήμανε πως η δήλωση της Ζακαρίας για τη γλώσσα της χώρας του, δεν ήταν η κατάλληλη.

Σε τι τελικά βοήθησε η Συμφωνία των Πρεσπών; Ακόμη είναι σε θέση να παλέψει την ανομοιογένεια που διακρίνει των πληθυσμό των Σκοπίων; Από τη μια οι Σλάβοι που επιμένουν να προχωρήσουν στην Ευρώπη ως «Μακεδόνες» και από την άλλη οι αλβανικοί αποσχιστικοί κύκλοι που έχουν κατά νου τη διάσπαση και το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας», γίνεται να συνυπάρξουν και να αποτελέσουν μια σταθερή κρατική οντότητα;

Εκείνο όμως που είναι σίγουρα, είναι πως εάν δεν επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των Βουλγάρων και των Σκοπιανών, η χώρα θα παραμένει στην αναμονή, εμποδίζοντας και την Αλβανία, η οποία θέλει να πιστεύει πως πληροί όλα τα κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου