Χάικο Μάας: Να ξεκινήσει η διαδικασία διεύρυνσης στα Δ. Βαλκάνια

Χάικο Μάας: Να ξεκινήσει η διαδικασία διεύρυνσης στα Δ. Βαλκάνια

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επανέναρξη της διαδικασία διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων. Μέσω σημερινής του δημοσίευσής του στο Twitter σήμερα, Μάας αναφέρει:

«Το μέλλον όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προχωρήσουμε στην περιφερειακή συμφιλίωση. Αυτό ήταν το μήνυμά μου στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου.»

Από το 2014, η «Διαδικασία του Βερολίνου» στοχεύει στη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία και διευκολύνοντας τον συνεχή διάλογο μεταξύ των χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης η Γερμανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία «εάν αποδείξουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου».

Αυτό επεσήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, κατά τη σημερινή συνάντηση.

«Πρέπει να δώσουμε μια πλατφόρμα σε αυτές τις χώρες για να συνεχίσουμε προς την ολοκλήρωση», ανέφερε ο Μάας. Ακόμη πρόσθεσε ότι η Γερμανία εργάζεται για να επιτρέψει την έναρξη της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης για αυτές τις χώρες, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους:

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, διαμεσολαβήσαμε για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς αποτέλεσμα και θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Νομίζω ότι θα το επιτύχουμε.

Ήμασταν σαφείς ότι θα υποστηριχθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε αυτές τις χώρες, όπως και το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς για να καταστήσουν δυνατή την επένδυση χρημάτων της ΕΕ σ' αυτές.

Τέλος, σε ότι αφορά τις κινεζικές και ρωσικές επενδύσεις στις χώρες των Δυτικώς Βαλκανίων, ο Μάας δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην επικράτεια αυτών των χωρών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου