Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, μαζί με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, την Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς και την Υπουργό Οικονομίας, υποδέχτηκαν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Κούρτι ευχαρίστησε τον Υπουργό Δένδια για τον ρόλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και τη δέσμευσή του για την ένταξη της χώρας του στους διεθνείς οργανισμούς, όπως συνέβη με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπου η ελληνική ψηφοφορία ήταν καθοριστική για την ένταξη, αλλά και στην ψηφοφορία για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βούληση και την ετοιμότητα του ελληνικού κράτους να εντείνει την οικονομική και εμπορική συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο και στο πλαίσιο νέων επενδύσεων. Δεδομένης της κοινής ιστορίας και του κοινού γεωγραφικού χώρου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ για την αύξηση της πολιτιστικής συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη θέλησε να μάθει για την πρόοδο της διαδικασίας του διαλόγου με την Σερβία.

Από πλευράς του ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα αφορά ένα διάλογο ισότητας, ενώ επανέλαβε το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από το ελληνικό κράτος και την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της χώρας του.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει συνεχώς το θέμα κατάργησης των θεωρήσεων και επίσης θα υποστηρίξει την προώθηση της χώρας σε ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου