Καταγγελίες κατά της διοίκησης του Ζαππείου για κακή διαχείριση

Καταγγελίες κατά της διοίκησης του Ζαππείου για κακή διαχείριση

Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Ηπειρώτικης αποδημίας της Αθήνας αλλά και σε άλλες οργανώσεις.

Αφορμή τα τεκταινόμενα στο Ζάππειο Μέγαρο, αυτό το διεθνούς εμβέλειας ίδρυμα που δημιούργησαν οι Εθνικοί Ευεργέτες από τη Βόρειο Ήπειρο αδελφοί Ευαγγελής και Κων/νος Ζάππας.

Το Ζάππειο διοικείται από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας έχει λήξει εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν αντικατασταθεί ούτε η Πρόεδρος Χρυσάνθη (Χριστίνα) Βαγενά, ούτε τα υπόλοιπα μέλη.

Ετοιμάζουν υπόμνημα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρωινός Λόγος, τόσο στελέχη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όσο και άλλοι φορείς χρεώνουν κακοδιοίκηση στο Δ.Σ. του ιδρύματος και προσωπικά στην κ. Βαγενά και προτίθενται να ζητήσουν την άμεση απομάκρυνσή της. Σημειώνεται εδώ ότι η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ετοιμάζεται να σταλεί σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παν. Πικραμμένο, τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και άλλες αρμόδιες Αρχές.

Τι γίνεται με την «Αίγλη»;
Σ' αυτό στελέχη της Πανηπειρωτικής της Αθήνας εκφράζουν τις ανησυχίες, και τον προβληματισμό τους για το Ζάππειο Μέγαρο και το μέλλον του. Όπως σημειώνουν, «παρόλο που είναι ένα ιστορικό Ν.Π.Δ.Δ. απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της χώρας μας, διοικείται από μία ακατάλληλη πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. αφού συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα σχετικά με την 'Αίγλη' που μας θυμίζουν πολύ παλαιότερες εποχές, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 κάηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά»!

Όπως τονίζουν, η «Αίγλη» έκλεισε πέρυσι στις 20 Οκτωβρίου, και τα κλειδιά της παραδόθηκαν στη Διοίκηση του Ζαππείου μόλις πριν από έναν μήνα, στις 15 Μαρτίου. Αναρωτιούνται λοιπόν τι συνέβαινε τους πέντε μήνες που μεσολάβησαν και γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση στην παράδοσή της, αλλά και τι έχει κάνει η Διοίκηση του Ζαππείου για να μισθώσει ξανά τον χώρο, ώστε να μην υπάρξουν άλλες απώλειες εσόδων; Μεταφέρουν μάλιστα πληροφορίες που θέλουν την μέχρι πρόσφατα μισθώτρια εταιρεία να οφείλει ενοίκια άνω των 500.000 ευρώ και να έχει ξηλώσει τα πάντα στο εσωτερικό του κτιρίου της «Αίγλης», από τα πατώματα μέχρι τα έπιπλα και τα τζάμια!

«Να φύγουν οι παλιοί...»
«Το Ζάππειο, ο πνεύμονας ζωής της Αθήνας, της χώρας ολόκληρης που είναι συνυφασμένο με την ιστορία του Ελληνισμού παρουσιάζει μορφή πλήρους καταβαράθρωσης, πλήρους εγκατάλειψης, που ποτέ ως τώρα δεν είχε παρουσιάσει», επισημαίνεται στο υπόμνημα που ετοιμάζονται να στείλουν προς τις αρμόδιες Αρχές και προστίθεται ότι παρόλα αυτά, παραμένει η ίδια Διοίκηση ενώ η θητεία της έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2020! «Επιδείξαμε περισσή υπομονή αλλά δεν θα ανεχθούμε να συνεχίσει η Χρυσάνθη Βαγενά να διοικεί το Ζάππειο με τόσες καταστροφές που έχουν προκληθεί», προειδοποιούν προσθέτοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι περιουσίες των Κληροδοτημάτων, ειδικά όπως του Ζαππείου που είναι διεθνούς εμβέλειας, δεν διοικούνται με δημόσιες σχέσεις στα υπουργικά γραφεία. Διοικούνται με προσπάθεια προσαρμογής στις σημερινές συνθήκες, συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, έμπνευση, όραμα, διαφάνεια, εντιμότητα».

Και καταλήγουν ζητώντας απομάκρυνση της νυν Διοίκησης του Ζαππείου και ορισμό νέας. Πρόκειται για απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης. Εξάλλου, υπάρχουν επιφανείς Ηπειρώτες έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ζάππειο εφόσον τους ζητηθεί.

***

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νυν Διοίκηση του Ζαππείου είχε διορισθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Χρ. Βαγενά, Πρέσβης επί τιμή σήμερα, υπήρξε στενή συνεργάτης του Νίκου Κοτζιά επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και συμμετείχε μάλιστα στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια που οδήγησαν στη «Συνθήκη των Πρεσπών». Λέγεται ότι η κ. Βαγενά επιθυμεί πάση θυσία να συνεχίσει την για πολλούς αποτυχημένη θητεία της. Το ερώτημα εύλογο. Γιατί άραγε πασχίζει να παραμείνει γαντζωμένη στη θέση της; Θα επανέλθουμε...


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου