ΚΕΑΔ: Επικίνδυνες παλινδρομήσεις και παραβιάσεις των κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Αλβανία

ΚΕΑΔ: Επικίνδυνες παλινδρομήσεις και παραβιάσεις των κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Αλβανία

Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα η σημερινή, ωστόσο, η κατάσταση και τα μέτρα διαχείρισης της Πανδημίας Covid-19, μας επέβαλλαν την αναβολή της Ημερίδας που έχει γίνει πλέον παράδοση, της Συνάντησης που το ΚΕΑΔ διοργανώνει με παράγοντες της πολιτικής ζωής, της κοινωνίας των πολιτών και ειδικά των εκπροσώπων των Εθνικών Μειονοτήτων, καθώς και των πολιτιστικό-γλωσσικών μειονοτήτων. Η Συνάντηση προσφέρει τη δυνατότητα περαιτέρω ευαισθητοποίησης, για ανάλυση και απολογισμό της κατάστασης στη χώρα έναντι των προχωρημένων πρακτικών στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων, αποτελεί ένα βήμα για τη συνεχή υπόμνηση της διάστασης του πολίτη με περισσότερες ελευθερίες και αξιοπρέπεια.

Σεβόμενοι τον περιορισμό της Ημερίδας για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες του Ανθρώπου, επαναλαμβάνουμε εν τούτοις την έκκληση μας, ως πολιτικός φορέας, για το ουσιαστικό έλλειμμα που αθροίζει η πολιτεία και η κοινωνία μας σ' αυτή την κατεύθυνση. Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά γνωρίζει και επικίνδυνες παλινδρομήσεις σε ολοκληρωτισμό και παραβιάσεις των κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η τραγική περίπτωση της αστυνομικής εκτέλεσης του νεαρού συμπολίτη μας, Κλοντιάν Ράσια στα Τίρανα, αποτελεί το πιο εύγλωττο παράδειγμα για το πώς περιφρονείται ακόμη και το βασικό δικαίωμα: το δικαίωμα στη ζωή. Οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομειακά ιδρύματα για την θεραπεία των ασθενών απ' την Πανδημία του κορονοϊού, επίσης πέραν των άλλων αποτελεί παραβίαση θεμελιακού δικαιώματος του πολίτη. Η οικονομική εξαθλίωση και η φτώχεια, η μαζική απομάκρυνση των νέων απ' τη χώρα στο τέλος – τέλος είναι έμπρακτη άρνηση του δικαιώματος για πρόσβαση στην ευημερία και την κοινωνική πρόοδο.

Δυστυχώς η κατάσταση σε ότι αφορά στα μέλη των Εθνικών Μειονοτήτων, των Πολιτιστικών ή Γλωσσικών, γνωρίζει ή επιδείνωση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα. Εκδηλώνει εξ άλλου την αλαζονεία της κυβέρνησης και την έλλειψη πνεύματος ειλικρινούς διαλόγου και επικοινωνίας για την έμπρακτη υλοποίηση νέας νοοτροπίας, προσέγγισης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η έγκριση νόμων και αποφάσεων δεν αποτελεί λύση εάν δεν συνδυάζεται με την πολιτική βούληση εφαρμογής. Δικαιώματα όπως εκείνα για αξιοπρεπή εκπροσώπηση, συμμετοχή στο δημόσιο βίο, παιδεία στην μητρική γλώσσα, προαγωγή της γλώσσας και του πολιτισμού, απρόσκοπτη χρήση της μητρικής γλώσσας στη διοίκηση και το δημόσιο, κυρίως ελευθερία στον αυτοπροσδιορισμό σε ό,τι αφορά στην εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα, ισότητα ενώπιο του νόμου ανεξαρτήτως εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, παραμένουν εκκρεμεί και μη εφαρμοστέα. Οι εκκλήσεις μας είναι συνεχείς, ταυτοχρόνως όμως αποτελούν πλέον και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις υπό την οπτική των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ.

Το ΚΕΑΔ παραμένει σταθερό στις δεσμεύσεις του ώστε να είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για ευρύτερο χώρο στα δικαιώματα του πολίτη, των μελών των εθνικών, πολιτιστικών και γλωσσικών μειονοτήτων στη χώρα.

Τίρανα, 10/12/2020


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου