Αναγκαία η θεσμική θωράκιση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

Αναγκαία η θεσμική θωράκιση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

Η άδικη και απαράδεκτη φυλάκιση του δήμαρχου της Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη ήταν το γεγονός που ξεχείλισε πια το ποτήρι.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ένωση έχουν ευαισθητοποιηθεί και αντιδρούν παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συνεχίζει να απαγγέλει τον δικό του μύθο περιγράφοντας ως την πιο ιδανική την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του και προσφέροντας τα πάντα σε ισχυρούς υποστηρικτές. Για την ακρίβεια προσφέροντας την παράλια ζώνη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία βέβαια ανήκει στους κατοίκους της, όπως σε όλες τις μειονοτικές περιοχές της Ευρώπης.

Υπάρχουν πολλά γεγονότα ελάχιστα ή καθόλου γνωστά στους κυβερνόντες στην Ελλάδα τα οποία συνθέτουν μια εικόνα ήπιας εθνοκάθαρσης κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο οποίος διαβιεί για χιλιάδες χρόνια στις πατρογονικές του εστίες.

Οι δημοκρατικές εκλογές είναι κάτι που δεν υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει στην Αλβανία. Η βία έδωσε την θέση της στην όλο και πιο μελετημένη νοθεία. Μέχρι που και αυτή δεν υπήρξε αρκετή και άρχισαν οι φυλακίσεις.

Αξίζουν να αναφερθούν οι δημοτικές εκλογές του 2003 στην Χιμάρα. Οι Χιμαριώτες ήσαν και τότε αποφασισμένοι να εκλέξουν τον εκλεκτό τους, τον Βασίλη Μπολάνο. Τότε ο σημερινός δήμαρχος ήτανε στην εφορευτική επιτροπή στο χωριό Πύλιουρι. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ομάδα μασκοφόρων εγκάθετων εισέβαλε στο εκλογικό τμήμα και άρπαξε την κάλπη. Ο Μπελέρης προσπάθησε να κρατήσει την κάλπη. Οι κουκουλοφόροι άρχισαν να τον χτυπούν άγρια. Κατέληξε στο νοσοκομείο. Στην συνέχεια αλβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε τριετή φυλάκιση. Η κατηγορία ήταν η προσβολή των αλβανικών συμβόλων!

Σε άλλο εκλογικό τμήμα, στο Καμπί, Χιμαριώτες είχαν μαζευτεί για να υπερασπιστούν την κάλπη από την κλοπή. Τότε παρατάχθηκε αστυνομική δύναμη που τους φώναξε «Ανοίξτε να περάσουν οι δημοσιογράφοι».

Οι υποτιθέμενοι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν με… μαχαίρια και σιδερογροθιές. Ο Χιμαριώτης Θοδωρής Λάζαρης δέχθηκε πάμπολλες μαχαιριές, σώθηκε την τελευταία στιγμή στο νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου μεταφέρθηκε.

Ο Άγγελος Κοκαβέσης καθότανε ήσυχος σε ένα καφενείο και διάβαζε την εφημερίδα του. Μετά τις εκλογές καταδικάστηκε ερήμην από αλβανικό δικαστήριο σε τρία χρόνια φυλάκιση. Καταδικάστηκε επειδή «μάρτυρας» κατέθεσε πως ο Κοκαβέσης έφτασε στην Χιμάρα κρατώντας την εφημερίδα «Η ΧΙΜΑΡΑ» η οποία εκδίδεται στην Αθήνα και ως γνωστό διάκειται υπέρ της ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα!

Η Σοφία Ράπου 17 ετών καταδικάστηκε ερήμην από αλβανικό δικαστήριο σε 2½ χρόνια φυλακή επειδή έτρεχε στον παραλιακό δρόμο της Χιμάρας έχοντας στην πλάτη της μία ελληνική σημαία. Όπως οι αθλητές στα στάδια.

Η παράλια πόλη των Αγίων Σαράντα ήταν πριν από τριάντα χρόνια μία μικρή πόλη με τους Έλληνες ΒΗπειρώτες να είναι συντριπτικά το μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνισμού. Σήμερα οι Έλληνες των Αγίων Σαράντα είναι μία μικρή μειονότητα.

Η παράλια ζώνη στην περιφερειακή ενότητα των Αγίων Σαράντα είχε πάντα κατοίκους τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) Ήταν και είναι πηγή πλούτου κυρίως λόγω του τουρισμού. Οι αλβανικές αρχές με δόλιες μεθοδεύσεις αποσπούσαν από τις κοινότητες των Βορειοηπειρωτών τις παραθαλάσσιες περιοχές που ενοποιούντο με τον δήμο των Αγίων Σαράντα για να εποικιστούν στην συνέχεια από αλβανικούς πληθυσμούς.

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 αλβανικές ειδικές δυνάμεις εκτέλεσαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Ο Κατσίφας από το χωριό Βουλιαράτες της Άνω Δρόπολης περιφέρειας Αργυροκάστρου, που είναι εντός μειονοτικής ζώνης, είχε ελληνική και αλβανική υπηκοότητα. Υπηρέτησε την θητεία του στον ελληνικό στρατό, στις ειδικές δυνάμεις. Η αλβανική αστυνομία τον πίεζε αφάνταστα, ήθελε να τον ταπεινώσει. Δεν άντεξε την πίεση, άρπαξε ένα όπλο που είχε και πυροβόλησε, όχι εναντίον των αστυνομικών αλλά εναντίον του σταθμευμένου περιπολικού.

Στην συνέχεια άρχισε να τρέχει προς τα ελληνικά σύνορα. Τον πρόλαβε το ελικόπτερο των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας οι οποίοι τον εκτέλεσαν.

Πόρισμα για το γεγονός και τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του, μετά από 5½ χρόνια, δεν έχει εκδοθεί.

Στην κηδεία του έφτασαν χιλιάδες κόσμου. Όσων τα στοιχεία εξακριβωθήκαν από τις αλβανικές αρχές τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην αλβανική επικράτεια, μεταξύ αυτών είναι η Κυπρία, τότε ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, δημοσιογράφοι, πολιτευτές, εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες απλοί πολίτες. Τους καταλογίζεται πως είναι ύποπτοι τρομοκρατίας εφόσον ήρθαν στην κηδεία… τρομοκράτη, όπως θεωρούν τον Κώστα Κατσίφα.

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 καταδικάστηκε από δικαστήριο του Αργυροκάστρου ο Χιμαριώτης Μόντης (Εδμόντης) Κολίλας, αντιπρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, ερήμην σε 8½ έτη φυλάκισης επειδή σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτόκολλου της Κέρκυρας, το οποίο έχει υπογράψει και η Αλβανία, σε ομιλία του αναφέρθηκε σε «Βόρειο Ήπειρο», «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας» και σε άλλες «απαγορευμένες» λέξεις.

Η Βόρειος Ήπειρος από το 1916 είχε ενσωματωθεί στο Ελληνικό Βασίλειο. Το 1922 δυστυχώς η Ελλάδα μετά από πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας του Μουσολίνι και κάτω από τις συνθήκες της μικρασιατικής καταστροφής αναγκάστηκε να αποδεχθεί την απόσπαση από τον εθνικό κορμό της Βορείου Ηπείρου και την προσάρτησή της στην Αλβανία.

Τότε ζητήθηκε από την Αλβανία να καταθέσει δυο δηλώσεις. Με την πρώτη δήλωνε πως θα σεβαστεί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, με την δεύτερη δήλωνε πως θα σεβαστεί τα αρχαία προνόμια της Χιμάρας. Αυτές οι δυο δηλώσεις επισυνάφθηκαν στην αίτηση της Αλβανίας να γίνει μέλος της Κοινωνίας των Εθνών. Από όλα αυτά τίποτα δεν έχει η Αλβανία σεβαστεί και διαχρονική της προσπάθεια είναι το ακριβώς αντίθετο, ο αφελληνισμός του νότιου τμήματος της επικράτειάς της ή απλά της Βορείου Ηπείρου.

Για όσα γράφονται πιο πάνω και για πολλά άλλα που χρειάζονται πάρα πολλές σελίδες να γραφτούν και με αφορμή την όποια πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θωρακιστεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα με ισχυρούς θεσμούς που θα την προστατεύουν από κάθε αλβανική αυθαιρεσία και θα της επιτρέπουν να ζήσει εν ειρήνη και ευημερία στις προαιώνιες εστίες της όπως συμβαίνει στις μειονότητες, σε όλη της Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες της υφηλίου.

Δημήτρης Περδίκης
Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου