Ράμα - Μελόνι, μια βρώμικη συμφωνία για τους μετανάστες

Ράμα - Μελόνι, μια βρώμικη συμφωνία για τους μετανάστες

Στο άμεσο μέλλον, οι μετανάστες που θα διασωθούν από την ιταλική ακτοφυλακή δεν θα στέλνονται πλέον στην Ιταλία, αλλά σε κέντρα μετανάστευσης στην Αλβανία. Ο Χέρμπερτ Κικλ, ως υπουργός Εσωτερικών, προσπάθησε προηγούμενες φορές να πείσει την Αλβανία να δημιουργήσει στρατόπεδα για απελαθέντες στα Τίρανα το 2018, αλλά είπαν ξεκάθαρα «όχι».

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε: «Η Αλβανία δεν θα είναι ποτέ ο τόπος όπου πολύ πλούσιες χώρες δημιουργούν στρατόπεδα για να πετάξουν μετανάστες». Τώρα τα πράγματα είναι σίγουρα διαφορετικά.

Πριν από 3 εβδομάδες, ο Ράμα υπέγραψε ένα πρωτόκολλο με την Ιταλίδα ομόλογό του Giorgia Meloni που θα φέρει μετανάστες από τη Μεσόγειο στην Αλβανία για να κρατηθούν στη συνέχεια υπό «διοικητική κράτηση» σε «κέντρα επεξεργασίας μετανάστευσης». Το μέλλον τους μετά από αυτό δεν ορίζεται καν στη συμφωνία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το Πρωτόκολλο Μελονίου-Ράμα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό για πολλούς λόγους, όπως γιατί παραβιάζει την κυριαρχία της Αλβανίας. Ο Ράμα, ο οποίος συμπεριφέρεται όλο και πιο αυταρχικά στην Αλβανία, τα παρουσίασε όλα αυτά ως τιμή, γιατί το 1997 η Ιταλία δέχτηκε πολλούς Αλβανούς που διέφυγαν από τη βία και την αναρχία.

Ειδικά στην Αλβανία, είναι σημαντικό να μην παραβιάζεται περαιτέρω το κράτος δικαίου από βρώμικες συμφωνίες όπως αυτή με την Ιταλία.

Για την ΕΕ, το κράτος δικαίου στις υποψήφιες χώρες πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων πρέπει τώρα να αποτρέψει αυτή την ανοησία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου