Υπόθεση Μπελέρη - Πέραν από αυστηρά λόγια, χρειάζεται και ισχυρός συμβολισμός

Υπόθεση Μπελέρη - Πέραν από αυστηρά λόγια, χρειάζεται και ισχυρός συμβολισμός

I.E.V.P. Durres - Φυλακές Δυρραχίου Αλβανία, Lagjja nr. 17, ish-këneta, Durrës είναι η διεύθυνση και +355 68 605 6014 είναι ο αριθμός τηλεφώνου των φυλακών του Δυρραχίου.

Εκεί κρατείται φυλακισμένος πάνω από πέντε μήνες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας κ. Φρέντη Μπελέρης.

Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα επαίρεται ότι φιλοξενεί στα Τίρανα μια σημαντική -πράγματι- διεθνή διάσκεψη Κορυφής. Στόχος της η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σωστά πράττων ο κ. πρωθυπουργός θα είναι παρών.

Από την πολιτική της άδειας καρέκλας χαμένοι είναι μόνο οι απόντες. Η διαδικασία άλλωστε της διεύρυνσης της Ε.Ε. στην Θεσσαλονίκη εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2003. Υπό σαφείς όμως όρους και προϋποθέσεις. Αυτή είναι η «πολιτική καρότου και ράβδου».

Ο κ. πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει ασφαλώς την μοναδική αυτή ευκαιρία για να υπενθυμίσει με αδρά χρώματα στον καλλιτέχνη οικοδεσπότη ότι η πρακτική της πολιτικής παρακαταθήκης του Ενβέρ Χότζα κατά της Ελληνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα, οι στημένες συλλήψεις και η ωμή παραβίαση των κανόνων του δικαίου και δη του τεκμηρίου αθωότητας είναι πρακτικές ασυμβίβαστες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν όμως από τα αυστηρά λόγια, χρειάζεται και ισχυρός συμβολισμός. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο κύριος πρωθυπουργός να συνομιλήσει στο τηλέφωνο με τον φυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρρας;

Δεν θα διαφωνήσω με εκείνες και εκείνους που αντιτείνουν ότι δεν συνηθίζεται ένας πρωθυπουργός να συνομιλεί με κρατούμενο. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι συνηθισμένο -πρωτοφανές ακόμη και για το εύρος της αυθαιρεσίας των ηγετών της γειτονικής μας χώρας- ο εκλεγμένος δήμαρχος της Ελληνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα να είναι φυλακισμένος.

Ούτε συνηθισμένο είναι ο κ. Ράμα πρωθυπουργός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, που προσβλέπει στην ένταξη στην Ε.Ε., να χαρακτηρίζει τον υποψήφιο -τότε- κ. Μπελέρη ως «…αναλφάβητο, άσχημο, ανόητο, εκπρόσωπο της Ελλάδας και ανάξιο για το αξίωμα».

Στα προσβλητικά αυτά λόγια και στα συνεπή προς αυτά έργα του επηρμένου πρωθυπουργού της Αλβανίας θα απαντήσει την Δευτέρα στα Τίρανα ο κ. Πρωθυπουργός.

Δύσκολη και λεπτή η αποστολή του. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία.

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς
Πρέσβης ε.τ., διετέλεσε πρέσβης στην Αλβανία.
Πηγή: kathimerini.gr


Στα Τίρανα την Δευτέρα ο Μητσοτάκης - Η υπόθεση Μπελέρη παραμένει ανοιχτή

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα Τίρανα για την σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η σύνοδος έχει ξεκινήσει τις εργασίες της από 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου