Το 83% των Αλβανών πολιτών θέλει να φύγει από την Αλβανία

Το 83% των Αλβανών πολιτών θέλει να φύγει από την Αλβανία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έντι Ράμα απέρριψε με οργή τον εσφαλμένο χαρακτηρισμό των Αλβανών από την υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman ως παράνομους μετανάστες και εγκληματίες, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή και δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Ωστόσο, υπάρχει μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των Αλβανών μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παράνομων μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2020, 50 έφτασαν με μικρά σκάφη. Το 2021, 800 διένυσαν το ίδιο πέρασμα. Το 2022 έφτασαν 12.301. Πολλοί είναι μόνοι, ενήλικοι άνδρες. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% των ανδρών σε ηλικία εργασίας στην Αλβανία.

Έρευνα του Balkan Barometer δείχνει ότι το 83% των Αλβανών πολιτών θέλει να φύγει από την Αλβανία. Ενώ κάποιοι φεύγουν με οποιοδήποτε μέσο, σχεδόν το 50% ακολουθούν μια νόμιμη διαδρομή και κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας.

Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα των Αλβανών που αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα εκτός της χώρας. Μια φοιτήτρια ιατρικής που έκανε πρακτική στο εξωτερικό μας είπε ότι έφυγε από την Αλβανία επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρώσει την διαμονή της. Εξήγησε ότι είναι απλά ανήκουστο να μένεις οκτώ χρόνια χωρίς εισόδημα.

Καθώς οι δικτατορίες κατέρρευσαν σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Αλβανοί είχαν μεγάλες προσδοκίες ότι η δημοκρατία και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς θα έφερναν μια καλύτερη ζωή. Αλλά η μετάβαση της Αλβανίας από τη δικτατορία στη δημοκρατία ήταν άνιση και ελλιπής.

Η οικονομία της Αλβανίας κατέρρευσε το 1996 όταν κατέρρευσε ένα σύστημα πυραμίδας καταστρέφοντας προσωπικές αποταμιεύσεις μέσα σε μια νύχτα. Χιλιάδες Αλβανοί σαλπάρουν για την Ιταλία, πολλοί χάθηκαν στη θάλασσα. Η κατάρρευση του συστήματος πυραμίδας διέψευσε τις ελπίδες τους.

Πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου καλλιεργούν την κάνναβη ως πιο προσοδοφόρα από τα καρπούζια. Οι εγκληματικές συμμορίες έχουν πανταχού παρουσία, εξάγοντας ναρκωτικά στη δυτική Ευρώπη. Αυτές οι συμμορίες διευκολύνουν επίσης το ταξίδι των Αλβανών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις βρεθούν στη Βρετανία, οι παράνομοι μετανάστες συχνά παγιδεύονται σε μια ζωή εγκλήματος.

Η καλλιέργεια κάνναβης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα προπύργια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι οικονομικές προκλήσεις της Αλβανίας επιδεινώθηκαν από την πανδημία του COVID, η οποία περιόρισε το εισόδημα από τους τουρίστες καθώς και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Οι μακροοικονομικοί δείκτες της Αλβανίας ανησυχούν με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την εκτεταμένη ανεργία. Η Αλβανία γίνεται ολοένα και περισσότερο μια χώρα που έχει και δεν έχει. Η ανισότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής με ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των υπερπλούσιων και όλων των άλλων. Αλβανοί αξιωματούχοι καυχιούνται για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επισημαίνοντας την αύξηση των εξαγωγών και την είσπραξη φόρων. Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι παραπλανητικά επειδή ακολουθούν χρόνια οικονομικής παρακμής.

Τα Τίρανα σφύζουν από πλούσιους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια αυξανόμενη σειρά εισαγόμενων αγαθών, ενώ πολλά παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό.

Πολλοί Αλβανοί τα βγάζουν πέρα μόνο με λίγα δολάρια την ημέρα. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς. Πολλοί αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές για να αντέξουν οικονομικά το φαγητό και τα δίδακτρα των παιδιών τους.

Η ζωή στην Αλβανία είναι απλά απρόσιτη και επικίνδυνη. Το οργανωμένο έγκλημα και ο νεποτισμός είναι ευρέως διαδεδομένα. Οι παράνομες επιχειρήσεις που εμπορεύονται τρόφιμα, ντίζελ, φυσικό αέριο και το λαθρεμπόριο αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Αλβανίας. Το υψηλό επίπεδο διαφθοράς υπονομεύει την αξιοκρατία και οδηγεί σε μετριότητα στη δημόσια διοίκηση.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποθαρρυντικό για τον αλβανικό λαό από τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι στην εξουσία εδώ και μια δεκαετία και έχει ατροφήσει μετά από τόσα χρόνια, το οποίο θα μπορούσε να μην είχε παραμείνει στην εξουσία τόσο πολύ αν δεν ήταν διχασμένη η αντιπολίτευση. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, το μεγαλύτερο μπλοκ της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρήθηκε για τις εκλογικές συνθήκες αρνούμενο να λάβει θέση στο κοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε επίσης, να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές. Η απόφασή του να μποϊκοτάρει την κυβέρνηση ήταν μια τεράστια γκάφα, που της στέρησε φωνή και την καθιστούσε άσχετη στην πολιτική σκηνή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου