Ο Μητσοτάκης στη Χιμάρα και το μήνυμα στον Ράμα

mitsotakis-rama

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας και της Αλβανίας, εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας μας θα επισκεφθεί την Χιμάρα. Το γεγονός είναι σίγουρα ιστορικό και όχι μόνο λόγο της μοναδικότητάς του.

Η πολιτική των Τιράνων έναντι του Ελληνισμού της Χιμάρας τα τελευταία 31 χρόνια, συνοψίζεται σε μια διαρκή προσπάθεια ήπιας εθνοκάθαρσης. Στοχεύει στον αφελληνισμό της Χιμάρας για προφανείς οικονομικούς, πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους. Σε αντίθεση με τους Έλληνες Πρωθυπουργούς, εκείνοι της Αλβανίας επισκέπτονται τακτικότατα την περιοχή προκειμένου να ξεδιπλώνουν την πολιτική αυτή και να εποπτεύουν την επιτυχή άσκησή της. Ο στόχος τους θα είχε ήδη επιτευχθεί αν δεν ήταν το πείσμα των Χιμαραίων και η προστασία του εθνικού κέντρου.

Η τόσο απαραίτητη προστασία από το εθνικό κέντρο όμως δεν είναι ποτέ δεδομένη και έρχεται κάθε φορά μετά από μεγάλες προσπάθειες να πειστούν οι πολιτικοί της Αθήνας ότι το όποιο διπλωματικό κεφάλαιο πρέπει όντως να επενδυθεί στη Χιμάρα. Κάθε Έλληνας πρέσβης που πέρασε από τα Τίρανα, έχει να διηγηθεί τουλάχιστον μία ιστορία κατά την οποία χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να πείσει τους προϊσταμένους του προκειμένου να προχωρήσουν σε μια καταδικαστική δήλωση, ένα διάβημα, μια απειλή προς την αλβανική πλευρά, προκειμένου να σταματήσει κάποια αυθαιρεσία (βλέπε εκλογική νοθεία, καταπάτηση περιουσιών, κρατική αυθαιρεσία, παράνομες κατεδαφίσεις κ.α.).

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Χιμάρα λοιπόν, σηματοδοτεί ένα νέο πλαίσιο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις όσον αφορά την Χιμάρα. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποστέλλεται από τον αρχηγό του κράτους προς την αλβανική πλευρά: Η Ελλάδα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, βλέπει την Χιμάρα ως περιοχή στην οποία ζουν Έλληνες των οποίων τα δίκαια και συμφέρονται δικαιούται και υποχρεούται να υπερασπίζεται. Για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Έντι Ράμα, ο οποίος το 2014 από τα έδρανα του αλβανικού κοινοβουλίου δήλωνε δημόσια πως «θα τελειώσει μια για πάντα το ζήτημα της Χιμάρας», ο Αλβανός Πρωθυπουργός θα ξέρει πως δεν παίζει πια μόνος του στην Χιμάρα. Υπάρχει και άλλος πρωθυπουργός στο ίδιο γήπεδο και μάλιστα ισχυρότερου κράτους

Η επίσκεψη του Μητσοτάκη δεν γλύτωσε από την κριτική μέρους της αντιπολίτευσης, ευτυχώς μέσω ανεπίσημων μόνο καναλιών για την ώρα. Αν χωράει κριτική σε αυτήν την επίσκεψη, θα πρέπει να έχει να κάνει μόνο με την καθυστέρηση της πραγματοποίησής της. Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει ήδη πολλές φορές από όλους τους πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου