Με τη συμμετοχή νέων εορτάστηκαν οι Tρεις Ιεράρχες από την εκκλησία της Αλβανίας

Με τη συμμετοχή νέων εορτάστηκαν οι Tρεις Ιεράρχες από την εκκλησία της Αλβανίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, όπου συμμετείχαν μαθητές και φοιτητές των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της, καθώς αποδίδει μεγάλη σημασία στην κατά αρετή μόρφωση των νέων και προβάλλει ως παράδειγμα τους προστάτες των γραμμάτων Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Του π. Ηλία Μάκου

Μεταξύ άλλων εορτάστηκε στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου η εορτή των Τριών Ιεραρχών με συμμετοχή των μαθητών των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων "Πνοή Αγάπης", που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ίδρυσε και συντηρεί, προκειμένου οι νέοι της Αλβανίας να πάρουν τα κατάλληλα πνευματικά εφόδια και να γίνουν χρήσιμα μέλη της πολυσύνθετης κοινωνίας μας.

Στον καθεδρικό ναό "Ανάσταση" του Αργυροκάστρου ιερούργησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Δημήτριος, ο οποίος τρέφει αληθινή στοργή για τα παιδιά και την εκφράζει με πράξεις ποικιλότροπα, και ήταν παρών μαθητές/τριες, από το 9χρονο σχολείο "Πνοή Αγάπης", από το Λύκειο "Πνοής Αγάπης", από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου, από το Τεχνικό Λύκειο Μεσοποτάμου "Πνοή Αγάπης" και από το Οικοτροφείο Θηλέων "Άνθος το Αμάραντον" στους Βουλιαράτες.

Ακολούθησε κατάλληλο εορταστικό πρόγραμμα, που η άρτιότητά του προκάλεσε τον θαυμασμό όλων, μικρών και μεγάλων, απέσπασε το ενδιαφέρον τους και έλαβαν τα κατάλληλα μηνύματα. Εξάλλου οι φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας Δυρραχίου, που στεγάζεται στο χώρο του μοναστηριού του Αγίου Βλασίου, μετά τον εκκλησιασμό, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου, έκαναν ειδική εκδήλωση με ομιλίες και ύμνους.

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε στο μητροπολιτικό ναό «Ανάσταση», ενώ ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Νικολάου.

Οι Ορθόδοξοι νέοι στην Αλβανία καθοδηγούνται από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στην αρετή. Είναι εύκολο, όμως, να κατορθώσει ο νέος την αρετή; Ο θείος Χρυσόστομος απαντά: "Η φιλοσοφία της ψυχής είναι τόσο δυσκολότερης της φιλοσοφικής μόρφωσης, όσο από τα λόγια είναι δυσκολότερα τα έργα και επιπονώτερα".

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γνωρίζουν εκ πείρας τον μόχθο για της αρετής το κατόρθωμα. Οι λαμπρές σπουδές τους δεν τους εμπόδισαν να πάρουν το δρόμο της πνευματικής άσκησης, για να κατορθώσουν τη νίκη του εαυτού τους.

Γνωρίζουν από την πείρα τους πόσο το έργο της αρετής είναι τραχύ, γι' αυτό σαν στοργικοί πατέρες παρακολουθούν τους νέους στο αγώνισμα για τα άφθαρτα βραβεία. Και όταν τους βλέπουν να κάμπτονται, με βαθιά κατανόηση στέκουν κοντά τους και τους παρηγορούν και τους ανορθώνουν.

Στην Αλβανία τα βιβλία κλείνουν την ημέρα αυτή για τους Ορθόδοξους μαθητές και τα εκκλησιαστικά σχολεία αργούν. Και ανοίγουν οι πυλώνες της Εκκλησίας, για να υμνηθούν οι θείοι διδάσκαλοι.

Τόσους αιώνες πίσω, έλεγαν, αυτό, που συνιστά και η Ψυχολογία σήμερα, δηλαδή ο επιστημονικός καταρτισμός να συνοδεύεται και με την πνευματική καλλιέργεια. Αυτή είναι και η επιδίωξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που βασικό του μέλημα και επιδίωξη είναι η νεανική καρδιά να φλέγεται και να θέλγεται μπροστά στα υψηλά.

Ο περίφημος λόγος του Μεγάλου Βασιλείου «Προς τους νέους», θα μπορούσε να είναι μια από τις εσωτερικές βάσεις της νεολαίας.

Οι διαχρονικές αξίες της ψυχής, που δεν μπορούν να παραγνωριστούν και σήμερα, ανυψώνουν πνευματικά τους νέους, κάτι, που αποτελεί κεντρικό στόχο και βασική επιδίωξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η απουσία ιδανικών, συγκεκριμένα αυτών των ιδανικών, που έζησαν και προέβαλλαν οι Τρεις Ιεράρχες, προκαλεί το άδειασμα της ψυχής, η οποία χάνει την αναγωγή της σε κάτι υψηλό, και ναρκώνεται και νεκρώνεται, χωρίς τα κοσμικά παραισθησιογόνα να έχουν τη δυνατότητα να την ξυπνήσουν και να τη ζωντανέψουν.

Ακριβώς γι' αυτό, είναι πιο επίκαιροι παρά ποτέ, με τους λόγους τους, αλλά και με τις πράξεις τους οι Τρεις Ιεράρχες. Και με τα δύο χτύπησαν και εξακολουθούν να χτυπούν ό,τι σάπιο και ψεύτικο, ό,τι άδικο και αυθαίρετο.

Εκ των πραγμάτων χρειαζόμαστε στους καιρούς μας μια θωράκιση με ιδεώδη, που διασφαλίζουν την σταθερή πίστη, που κάνουν την ελπίδα αδιάψευστη και που διασώζουν τον πολύτιμο και ατίμητο θησαυρό της Παράδοσής μας, η οποία από τα βάθη των χρόνων στέλνει το μήνυμα ότι ο Χριστός δεν μας αλλοτριώνει, μας λυτρώνει.

Η μεγάλη ημέρα της εορτής των γραμμάτων, όπου η Εκκλησία προβάλλει στα νέα βλαστάρια τους Τρεις Ιεράρχες, είναι ορόσημο για την παιδεία των νέων!

Ωστόσο η σπουδάζουσα νεολαία οφείλει, για να προστατέψει την ψυχή της απέναντι στα όσα περίεργα και ληστρικά ζούμε, να πλουτίζει σε γνώσεις με θεμέλιο την χριστιανική διδασκαλία, ώστε να συγκροτηθεί ηθικά και να γίνει πρωτοπόρος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου