Χιμάρα: Ορισμένοι δεν χρειάζεται να περιμένουν την έγκριση του master plan για να χτίσουν

Χιμάρα: Ορισμένοι δεν χρειάζεται να περιμένουν την έγκριση του master plan για να χτίσουν

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει η διαδικασία έγκρισης του νέου γενικού πολεοδομικού σχεδίου ανάπτυξης (master plan) του Δήμου Χιμάρας το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Χιμάρας διότι το θεωρούν ως το σχέδιο τελικής πληθυσμιακής αλλοίωσης και ιδιοκτησιακής αποψίλωσης των κατοίκων προς όφελος Αλβανών ολιγαρχών και ανθρώπων με ποινικό παρελθόν και παρόν.

Από την άλλη μεριά το δημαρχείο Χιμάρας έχει παγώσει τις οικοδομικές αδειοδοτήσεις των κατοίκων της Χιμάρας με την δικαιολογία ότι δεν έχει ακόμα εγκριθεί το master plan με βάσει το οποίο θα εκδοθούν οι νέες οικοδομικές άδειες. Όσοι κάτοικοι προσπαθούν να ανακαινίσουν το πατρικό τους σπίτι η έστω να ανακατασκευάσουν την σκεπή τους, δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα κεραμίδι γιατί δεν διαθέτουν τους απαραίτητους τίτλου ιδιοκτησίας καθώς η διαδικασία εγγραφής περιουσιών και κτημάτων προϋποθέτει την γενική καταγραφή που μπορεί να γίνει μόνο από την σχετική κρατική υπηρεσία.

Κι'όμως, πολλοί και διάφοροι καλά δικτυωμένοι, καταφέρνουν να πάρουν οικοδομικές άδειες για κατασκευές τουριστικών θερέτρων μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων χωρίς να χρειαστεί καν να περιμένουν την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδίου, ούτε την επίσημη εγγραφή κτημάτων και ακίνητης περιουσίας στο εθνικό κτηματολόγιο. Ακόμη και οι αποφάσεις δικαστηρίων για συντηρητική κατάσχεση κτημάτων που έχουν παράνομα μεταβιβαστεί σε τρίτους, δεν εμποδίζει το Δήμο Χιμάρας να εκδώσει άδεια οικοδόμησης σε Αλβανούς επενδυτές.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της αδειοδότησης στις 16 του Αυγούστου του 2017, με αριθμό 85/2461 στην εταιρεία "Empire Beach Resort Shpk" με επενδυτή τον Xhevat Shehaj, για την κατασκευή τουριστικού θέρετρου σε παραθαλάσσιο κτήμα έκτασης 5.000 τ.μ. στην παραλία του χωριού Δρυμάδες της Χιμάρας. Παρόλο που το πολεοδομικό σχέδιο δεν έχει εγκριθεί, παρόλο που η καταγραφή περιουσιών στην κτηματική υπηρεσία δε έχει γίνει και παρόλο που υπάρχει δικαστική απόφαση για την συντηρητική κατάσχεση μέρους του κτήματος που ανήκει στην οικογένεια Μπούα, το Δημαρχείο εξέδωσε την σχετική οικοδομική άδεια με συνοπτικές διαδικασίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου