Σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων της Χιμάρας, στο όνομα της… τουριστικής ανάπτυξης

Σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων της Χιμάρας, στο όνομα της… τουριστικής ανάπτυξης

Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Πίσω από ένα βαρύγδουπο στρατηγικό σχέδιο 86 σελίδων για την τουριστική ανάπτυξη των παραθαλάσσιων περιοχών της Χιμάρας, κρύβει η κυβέρνηση Ράμα, την επιχείρηση εθνοκάθαρσης των γηγενών Ελληνικών πληθυσμών και την απαλλοτρίωση περιουσιών των πολλών ορθοδόξων χριστιανικών μονών και εκκλησιών .

Ουσιαστικά ο λόγος για μια παραθαλάσσια περιοχή περίπου 100 χιλιομέτρων ( σχετική απεικόνιση) που ξεκινά από το χωρίο Νάρτα στον Αυλώνα όπου κατοικούν Έλληνες, διέρχεται όλες τις περιοχές των Χιμαριωτών και καταλήγει σε περιοχές των Αγ. Σαράντα, όπου κατοικούν Έλληνες .

Η αμηχανία που έχει καταλάβει τις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες της Αθήνας, αλλά και αξιωματούχους στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για μεγάλο διάστημα, δημιουργείται γιατί δεν γίνεται αντιληπτός ο κυνισμός της Αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με την παράνομη πρόσκτηση των εδαφών, δήμευση ιδιωτικών και μοναστικών περιουσιών, αλλά και η περιφρόνηση που δείχνουν τα Τίρανα για το καθεστώς περί μειονοτήτων που υπηρετεί η Ε.Ε και ο ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του ¨Εντι Ράμα και το αλβανικό «βαθύ κράτος», με τις εκλεκτικές σχέσεις με την Τουρκία και κυρίως τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό των Βαλκανίων, που έχει τις βάσεις του στη Βοσνία και το Κόσσοβο - με το δίκτυο των παραστρατιωτικών ‘ολιγαρχών» του UCK- έχουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες από τις Βρυξέλλες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δύσης.

Έστω κι αν η Αλβανία στη δημόσια διπλωματία δείχνει να επιχειρεί με κάθε τρόπο να υπάρξει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθεστώς Ράμα αποδεικνύεται ευθέως συνδεδεμένο με το διεθνές καρτέλ ναρκωτικών και τροφοδοσίας όπλων στους ισλαμιστές. Οι διεθνείς αστυνομικές αρχές και οι κύριες μυστικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν στις εκθέσεις τους το τελευταίο διάστημα, όχι τυχαία, την Αλβανία ως «Κολομβία των Βαλκανίων» της εποχής του Εσκομπάρ.

Σύμφωνα με τις επίσημες, δημοσιοποιημένες, εκτιμήσεις του ΟΑΣΕ τα κέρδη από την παράγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Αλβανία έχει εκτοξευθεί στα 5 δις δολάρια τον χρόνο. Πολύ περισσότερο προσοδοφόρο δηλαδή από το διεθνές λαθρεμπόριο ανθρώπων και την πορνεία, που έλεγχαν και ελέγχουν παραδοσιακά Αλβανοί μαφιόζοι. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας στο καρτέλ των ναρκωτικών στη γειτονική χώρα, στο «βαθύ κράτος» που σχετίζεται με τις ισχυρότατες μυστικές υπηρεσίες και στο δίκτυο του εξτρεμιστικού Ισλάμ και της Τζιχάντ, την ευχέρεια να ελέγξουν το καθεστώς διακυβέρνησης της χώρας, με την εκλογή του Έντι Ράμα, μέσω χρηματοδοτήσεων, εκβιασμών και εκφοβισμού κατοίκων ολόκληρων περιοχών για την επιρροή της ψήφου τους.

Με το σχέδιο επίταξης και δήμευσης των εκτάσεων ιδιοκτησίας Ελλήνων και Ορθοδόξων με επίκεντρο της Χιμάρα, το καθεστώς Ράμα επιχειρεί ένα διπλό «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Από τη μία πλευρά με την κατασκευή και την πώληση των πολυτελών τουριστικών και οικιστικών συγκροτημάτων, με την επένδυση «μαύρων κεφαλαίων» της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών και του «βαθέως κράτους» των μυστικών υπηρεσιών, που θα εμφανισθούν ως ‘στρατηγικοί επενδυτές» και θα αποκτήσουν αυτή τη γη, αξιοποιώντας την επιχειρηματικά .

Από την άλλη την νομιμοποίηση παράνομων κεφαλαίων ολιγαρχών (πολιτικών και επιχειρηματιών), αλλά και των πρώην πολέμαρχων και τώρα πλέον «παρακρατικών» που κυριαρχούν στην πολιτική και επιχειρηματική ζωή του Κοσσόβου οι οποίοι θα εμφανιστούν ως ‘αγοραστές» πολυτελών κατοικιών και εκτάσεων στην προς αξιοποίηση περιοχή. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η κάθε κατοικία που θα δομηθεί σύμφωνα με το σχέδιο, θα πωληθεί σε ένα ελάχιστο ποσό της τάξης των 150.000-300.000 δολαρίων. Επίσης ότι ήδη, πολύ πριν δηλαδή την κατασκευή των συγκροτημάτων, εκατοντάδες κρατικοί αξιωματούχοι, πρώην αξιωματικοί και εκατοντάδες πολιτικοί και επιχειρηματίες και πρώην στελέχη του UCK, ζητούν να αποκτήσουν Γή και να οικοδομήσουν στις περιοχές της Χιμάρας.

Σύμφωνα με πηγές με βαθιά εμπειρία στα τεκταινόμενα στις περιοχές της Αλβανίας και του Κοσόβου, το σχέδιο Ράμα για την υφαρπαγή των περιουσιών Ελλήνων και Ορθοδόξων στη Χιμάρα ακολουθεί το μοντέλο αναδιάταξης οικισμών που προηγήθηκε στη Βοσνία. Με μια κρίσιμη διαφορά. Ενώ εκεί δόμησαν ολόκληρες περιοχές «Σαουδαραβικά» κεφάλαια του Ισλάμ, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ‘στρατηγικοί επενδυτές’ προέρχονται από το καρτέλ ναρκωτικών και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους του παρακράτους της Αλβανίας και του Κοσόβου. Το όλο εγχείρημα πολιτικά και διπλωματικά ο Αλβανός πρωθυπουργός και το διεφθαρμένο περιβάλλον - που τον εξέλεξε στην εξουσία και τον στηρίζει με το «αζημίωτο»- έχουν την ευκαιρία να το «χρυσώσουν» ιδεολογικά με εθνικιστικά χαρακτηριστικά .

Να διαμηνύσουν προς τον στρατηγικό σύμμαχο της Αλβανίας, την Τουρκία ότι προχωρούν προς την υλοποίηση της συμφωνίας του 1922 για την απεθνικοποίηση από τους Έλληνες της Β. Ηπείρου και τον αφανισμό της Ορθοδοξίας από τα αλβανικά εδάφη. Εξάλλου η δήμευση των περιουσιών Ελλήνων και Ορθοδόξων θα προσδώσει δημοτικότητα στον Ράμα μεταξύ των σκληρών εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας που προσβλέπουν σε τέτοιου τύπου πρακτικές, αλλά και στη μάζα που κουνά τις σημαίες του «μεγαλοιδεατισμού».

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» την Κυριακή 3/9/2017

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου