Αλβανικό ΥΠΕΞ: Προκλητική η παρέμβαση της Ελλάδας για την Χιμάρα (βίντεο)

 Αλβανικό ΥΠΕΞ: Προκλητική η παρέμβαση της Ελλάδας για την Χιμάρα (βίντεο)

Επίθεση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη χθεσινή του ανακοίνωση για τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν σε 19 οικογένειες της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους για να κατεδαφιστούν, εξέδωσε το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας.

Σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργίας παραπλανητικών εντυπώσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας εκφράζει «βαθιά αγανάκτηση» για «την προκλητική φρασεολογία» και «την άνευ προηγούμενου παρέμβαση» του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

«Η εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην Αλβανία και οι αναφορές σε θέματα που αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις δικαστικές αρχές συνιστούν παράβαση της διπλωματικής πρακτικής, του πνεύματος καλής γειτονίας και των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «η σχέση που αυτή η δήλωση αποσκοπεί να δημιουργήσει μεταξύ του Νόμου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από την Εθνοσυνέλευση, και του Ρυθμιστικού Σχεδίου για τη Χιμάρα και άλλα γύρω χωριά, στο πλαίσιο της Αστικής Αναγέννησης, αποτελεί στρέβλωση της πραγματικότητας και παραβίαση του πνεύματος συνύπαρξης και συνεργασίας με τις μειονότητες στην Αλβανική Δημοκρατία». Συμπληρώνει ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει προσφέρει αποζημίωση περιουσίας στους κατοίκους που επηρεάζονται από την εφαρμογή του σχεδίου.

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία εγγυάται τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα όλων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, όπου και αν ζουν και σύμφωνα με τα κριτήρια και το πνεύμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων», υποστηρίζει το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας σε προκλητικό ύφος, αναφέρει πως «Οποιαδήποτε άλλη εθνο-εθνικιστική αναφορά που επισημαίνεται από την προαναφερθείσα δήλωση παραβιάζει το πνεύμα και τις ευρωπαϊκές νομικές πρακτικές για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανικής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να συνεχίσει να αντιμετωπίζει ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πνεύμα και το διεθνές δίκαιο, παρά τις υπονομεύουσες επιπτώσεις της προαναφερθείσας δήλωσης για το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγή:ANT1TV και enikos.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου