Η αλβανική κυβέρνηση καυχιέται για τουρίστες, αλλά αδιαφορεί για υποδομές και στατιστικά

Η αλβανική κυβέρνηση καυχιέται για τουρίστες, αλλά αδιαφορεί για υποδομές και στατιστικά

Η αλβανική κυβέρνηση καυχιέται συχνά για τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών, αγγίζοντας τα 10 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι. Η τουριστική άνθηση, ωστόσο, επισκιάζεται από σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και στατιστικά στοιχεία.

Παρά την ομορφιά, το κλίμα και τον χαμηλό κόστος, η χώρα υστερεί σε βασικές υποδομές, με κακοσυντηρημένους δρόμους, ιδιαίτερα στο κέντρο και στα βόρεια. Η κυβέρνηση, που επένδυσε σε δορυφόρους, αδιαφορεί για την ψηφιοποίηση του οδικού χάρτη, αφήνοντας τους τουρίστες να "χάνονται" σε κατεστραμμένους δρόμους.

Ενώ η ροή τουριστών αυξάνεται, η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει την κατανάλωση. Η μετανάστευση, ειδικά των νέων, παραμένει υψηλή, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για "κανονικά επίπεδα". Η απογραφή, που θα μπορούσε να δώσει μια πιο ακριβή εικόνα του πληθυσμού, καθυστερεί και τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί.

Πέρα από τα τουριστικά στοιχεία, η έλλειψη διαφάνειας και πρόσβασης σε πληροφορίες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Πολλές υπηρεσίες, πέρα από την Τράπεζα της Αλβανίας, το Υπουργείο Οικονομικών και το INSTAT, καθυστερούν ή αρνούνται να παρέχουν στοιχεία, παρά τις νομικές υποχρεώσεις.

Η απουσία αξιόπιστων στατιστικών έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή. Το Υπουργείο Γεωργίας αδυνατεί να μετρήσει την παραγωγή σιταριού, αφήνοντας τους αγρότες χωρίς υποστήριξη και οδηγώντας σε υπερπαραγωγή και σπατάλη.

Η έλλειψη στατιστικών στοιχείων πλήττει και την ανάπτυξη. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχος της Αλβανίας, απαιτεί ένα αξιόπιστο στατιστικό σύστημα, απαραίτητο για τον σχεδιασμό πολιτικών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η στατιστική, αντί να αποτελεί εργαλείο για ανάπτυξη, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για "χειραγώγηση της κοινής γνώμης". Αυτό θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο και μπορεί να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου