Αλβανία: Επανέναρξη δημοπρασίας 10ετούς ομολόγου - Ευκαιρία για επενδυτές

Αλβανία: Επανέναρξη δημοπρασίας 10ετούς ομολόγου - Ευκαιρία για επενδυτές

Το Υπουργείο Οικονομικών Αλβανίας ετοιμάζεται να επανεκκινήσει την δημοπρασία 10ετούς ομολόγου στις 23 Απριλίου. Η δημοπρασία αποτελεί επανέναρξη της έκδοσης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2024, με προσφερόμενο ποσό ομολόγων 3 δισεκατομμύρια λεκ (29,6 εκατ. ευρώ).

Στην Ιανουαρίου δημοπρασία, το κουπόνι και η αποδεκτή ενιαία απόδοση των 10ετών ομολόγων έφτασαν στο 6,78%, αυξημένα από 6,44% στην προηγούμενη δημοπρασία. Συνολικές αιτήσεις ύψους 4,77 δισ. λεκ υποβλήθηκαν, με το Υπουργείο Οικονομικών να δέχεται 4,15 δισ. λεκ, επηρεάζοντας την αύξηση της ενιαίας απόδοσης.

Οι μακροπρόθεσμες δημοπρασίες ομολόγων, όπως αυτές με 10ετή ή 15ετή λήξη, αποτελούν ελκυστική επιλογή για επενδυτές που επιθυμούν να αυξήσουν τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου τους. Αφορούν θεσμικούς επενδυτές, όπως επενδυτικά ταμεία και συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και μικρούς επενδυτές.

Το 2023, οι αποδόσεις ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά, μειώνοντας το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών.

Στα τέλη του 2022, το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε το ελάχιστο ποσό συμμετοχής σε δημοπρασίες ομολόγων σε 300.000 λεκ.

Η συμμετοχή σε δημοπρασίες ομολόγων γίνεται μέσω εμπορικών τραπεζών με άδεια από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (AMF).

Οι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν ανταγωνιστικές ή μη ανταγωνιστικές αιτήσεις.

Το προσφερόμενο ποσό ομολόγου διαιρείται 20% για μη ανταγωνιστικές και 80% για ανταγωνιστικές αιτήσεις.

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν το προσφερόμενο ποσό, η κατανομή γίνεται αναλογικά.

Η επανέναρξη της δημοπρασίας 10ετούς ομολόγου αποτελεί ευκαιρία για επενδυτές να αποκτήσουν μακροπρόθεσμα χρεόγραφα με ελκυστικές αποδόσεις. Η μείωση του ελάχιστου ποσού συμμετοχής καθιστά τη συμμετοχή πιο προσιτή σε μικρούς επενδυτές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου