Οι απελαθέντες Αλβανοί βρίσκουν νέους τρόπους να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι απελαθέντες Αλβανοί βρίσκουν νέους τρόπους να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, περίπου 16.000 Αλβανοί υπήκοοι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλιο κατά το 2022. Περίπου 12.000 από αυτούς έφτασαν στο νησί με μικρά σκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αλβανικής αστυνομίας, οι διακινητές συνεργάζονται με άτομα που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Για να αναλάβουν αυτή την επίπονη περιπέτεια, οι Αλβανοί ταξιδεύουν με λεωφορείο στις Βρυξέλλες, μια πόλη γνωστή ως ο πρώτος σταθμός συγκέντρωσης μεταναστών. Η διαδρομή που ακολουθεί το λεωφορείο στη γραμμή Αλβανία-Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου συνηθισμένη, καθώς περνάει από το Κόσοβο, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και φτάνει τελικά στο Βέλγιο, σε απόσταση 2.236 χιλιομέτρων. Όλη αυτή η παράκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι έλεγχοι στα ουγγρικά σύνορα δεν είναι τόσο αυστηροί και ως εκ τούτου κανείς δεν αμφισβητεί τη μεγάλη ροή Αλβανών που προσπαθούν να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, ο κίνδυνος επιστροφής είναι μικρός.

Από τις Βρυξέλλες, οι Αλβανοί κατευθύνονται στη συνέχεια στη Μάγχη της Γαλλίας για να τη διασχίσουν με πλοιάριο, προκειμένου να φτάσουν στο βρετανικό έδαφος. Οι διακινητές προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες για τη δουλειά του πλοιάρχου. Οι τελευταίοι, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, αναλαμβάνουν να κυβερνήσουν τα φουσκωτά χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα βασικά στοιχεία πλοήγησης. Στα χέρια τους βρίσκεται η ζωή εκατοντάδων ανθρώπων που φεύγουν κάθε μέρα με υπερφορτωμένα φουσκωτά.

Νέες οδοί

Αν και τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν μείωση των Αλβανών μεταναστών που φτάνουν παράνομα στη χώρα, φαίνεται πως κάποιοι βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τους νέους περιορισμούς. Μεταξύ 2021 και 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε άσυλο σε 43.463 αλλοδαπούς, ενώ απέρριψε 8.930 αιτήσεις και 17.316 άτομα ακύρωσαν το αίτημά τους. Αξιοσημείωτο είναι πως από τις 17.316 αποσύρσεις αιτημάτων το τελευταίο έτος, οι 9.266 (54%) αφορούν Αλβανούς πολίτες.

Παρόλο που η συμφωνία μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Αλβανού ομολόγου του Έντι Ράμα τον Δεκέμβρη του 2022 οδήγησε σε μείωση 90% των Αλβανών μεταναστών που φτάνουν με φουσκωτά, έρευνεςδείχνουν πως κάποιοι επιστρέφουν χρησιμοποιώντας νέες διαδρομές.

Στη Βιέννη, εγκληματικές οργανώσεις τους παρέχουν πλαστά διαβατήρια κρατών-μελών της ΕΕ. Λόγω του Brexit, η πύλη αναχώρησης για το Λονδίνο βρίσκεται δίπλα σε αυτές χωρών εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία. Οι διακινητές δίνουν στους μετανάστες δύο εισιτήρια, ένα για τα Τίρανα και ένα για το Λονδίνο. Στον πρώτο έλεγχο, με την αστυνομία, επιδεικνύουν το αλβανικό διαβατήριο και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το πλαστό για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Η Βαρκελώνη και η Ιρλανδία αποτελούν επίσης αεροδρόμια διαμετακόμισης προς τη Μεγάλη Βρετανία. Στη Βαρκελώνη χορηγούνται πλαστά διαβατήρια για αεροδρόμια της βόρειας Αγγλίας, όπου οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί. Η Ιρλανδία, αν και κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, διευκολύνοντας την είσοδο και τη μετάβαση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το μεταναστευτικό κύμα

Συναγερμός στα σχολεία της πόλης Kukesi λόγω μετανάστευσης, καθώς το 2015, ο αριθμός των μαθητών λυκείου μειώθηκε κατά 932, φτάνοντας τους 1.543 τον Σεπτέμβριο του 2023. Η αιτία; Η μαζική μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο την περίοδο 2022-2023, 176 μαθητές εγκατέλειψαν τις σπουδές τους.

Στο κέντρο της πόλης Has, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Σύμφωνα με τον διευθυντή λυκείου, 40 μαθητές εγκατέλειψαν τις σπουδές τους το 2022, με τους 15 εξ αυτών να θεωρούνταν άριστοι.Υπάρχουν και νέοι που επιλέγουν να σπουδάσουν στην Αλβανία.

Το όνειρο της Αγγλίας γίνεται εφιάλτης

Η ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων που στρατολογούν Αλβανούς μετανάστες, η φτώχεια, η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης, λειτουργούν ως παράγοντες που ωθούν κάποιους στην εγκληματικότητα. Η διακίνηση ναρκωτικών και η εμπορία ανθρώπων αποτελούν σοβαρά προβλήματα που αγγίζουν και Αλβανούς μετανάστες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου