Αλβανός βαρόνος ναρκωτικών απελαύνεται από τη Βρετανία μετά από 14 χρόνια φυλάκισης

Αλβανός βαρόνος ναρκωτικών απελαύνεται από τη Βρετανία μετά από 14 χρόνια φυλάκισης

Ένας Αλβανός αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά θα απελαθεί από τις βρετανικές φυλακές, καθώς δικαστές αποφάσισαν ότι η απειλή που θέτει για τη δημόσια ασφάλεια υπερτερεί του δικαιώματός του σε οικογενειακή ζωή, σε μια υπόθεση-ορόσημο.

...

Ξεκαθάρισμα στις βρετανικές φυλακές: Απελαύνονται 3.300 ξένοι κρατούμενοι - Ανάμεσά τους 200 Αλβανοί

Ο Βρετανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Άλεξ Τσοκ, δήλωσε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι κλέφτες και διακινητές ναρκωτικών που βρίσκονται στις βρετανικές φυλακές θα απελαθούν στις χώρες τους. 200 επιπλέον Αλβαν...
Ο Neritan Kolludra, 40 ετών, ηγέτης μιας Αλβανικής οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών και 4 μηνών τον Δεκέμβριο του 2019 για "χονδρική" διακίνηση κοκαΐνης.

Οι Υπουργοί επιδίωξαν την απέλασή του δύο χρόνια αργότερα, αλλά ο Kolludra - ο οποίος είχε λάβει μόνιμη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχε σύζυγο και τρία παιδιά στη χώρα - ισχυρίστηκε ότι αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματός του στην οικογενειακή ζωή σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΑΔ).

Ωστόσο, σε μια απόφαση που μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για εκατοντάδες άλλους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν απέλαση, δύο δικαστές στα κατώτερα και ανώτερα δικαστήρια μετανάστευσης αποφάνθηκαν ότι οι επιπτώσεις της απέλασης στη ζωή της οικογένειάς του ήταν "μικρότερες από τον σοβαρό κίνδυνο" να διαπράξει νέο αδίκημα. Θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε αλβανική φυλακή.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την εισαγωγή νέων νόμων για την ελάφρυνση της απέλασης αλλοδαπών εγκληματιών, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Alex Chalk, Υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε: "Οι αλλοδαποί εγκληματίες θα πρέπει να εκτίουν τις ποινές τους στο εξωτερικό όπου είναι δυνατόν - όχι στις βρετανικές φυλακές εις βάρος των φορολογούμενων. Οι νέοι μας νόμοι μας επιτρέπουν να απελάσουμε αλλοδαπούς κρατούμενους νωρίτερα, και η συμφωνία που υπογράφηκε με την Αλβανία επιταχύνει σημαντικά τις απελάσεις σε αυτή τη χώρα."

Συμφωνία μεταφοράς επικίνδυνων κρατουμένων

Ο κ. Chalk έχει συνάψει συμφωνία με την Αλβανία, η οποία προβλέπει τη μεταφορά 200 από τους πιο επικίνδυνους κρατούμενους της να εκτίσουν ποινές σε ένα κλάσμα του κόστους σε σύγκριση με την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιθυμεί επίσης να συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με την Πολωνία και τη Ρουμανία. Οι τρεις χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αλλοδαπών κρατουμένων, οι οποίοι σήμερα αριθμούν 10.441 άτομα, δηλαδή το 13% του συνολικού αριθμού των 89.000. Το κόστος φύλαξής τους για τον βρετανό φορολογούμενο ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Η συμφωνία μεταφοράς με την Αλβανία αποτελεί ένα από τα μέτρα της κυβέρνησης για να αποφύγει την εξάντληση των χώρων στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος πρόωρης αποφυλάκισης, όπου φυλακισμένοι αλλοδαποί παραβάτες απελαύνονται 18 μήνες πριν από την αποφυλάκισή τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να απελάσει και να κρατήσει υπό κράτηση αλλοδαπούς κλέφτες καταστημάτων, διαρρήκτες και εμπόρους ναρκωτικών αντί να τους διώξει ποινικά.

Ο Kolludra εισήλθε παράνομα στη Βρετανία το 1998 χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα και εθνικότητα για να διεκδικήσει άσυλο. Το αίτημά του απορρίφθηκε και επαναπατρίστηκε στην Αλβανία το 2005. Αργότερα, όμως, απέδειξε ότι είχε δικαίωμα παραμονής ως σύζυγος Λιθουανής πολίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε για ποινικά αδικήματα που οδήγησαν σε μια αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να τον απελάσει, ο Kolludra έλαβε άδεια μόνιμης διαμονής ως σύζυγος υπηκόου του ΕΟΧ το 2011.

Αφού φυλακίστηκε για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά το 2019 και αντιμετώπισε απέλαση, υποστήριξε ότι θα του στερούταν η δυνατότητα τακτικών επισκέψεων στη φυλακή από τα παιδιά και τη σύζυγό του. Επίσης, θα μεταφερόταν σε φυλακή ανοιχτού τύπου, η οποία θα τον βοηθούσε να περνά χρόνο με την οικογένειά του.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι η απέλασή του ήταν "ανάλογη" λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματός του και τη συνεχιζόμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου