Μεταξύ Μιτρόβιτσας που βράζει και Κύπρου που υπομένει

Μεταξύ Μιτρόβιτσας που βράζει και Κύπρου που υπομένει

Η επίσκεψη του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της επιδείνωσης των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας ύστερα από τη μαζική παραίτηση των αξιωματούχων της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου και με τον σερβικό στρατό αλλά και τη νατοϊκή ειρηνευτική δύναμη KFOR να αυξάνουν την ετοιμότητά τους. Η Ελλάδα, που συμμετέχει ενεργά στην KFOR, είναι σε σημαντική θέση να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει επισκεφθεί και το Βελιγράδι τέσσερις φορές από το 2019, αλλά και την Πρίστινα αρκετές φορές (ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2020, τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022). Αλλωστε, επί ημερών του υπουργού έγινε και η αναβάθμιση του Ελληνικού Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο Κόσοβο σε Γραφείο Συμφερόντων, προσδίδοντάς του και μια πολιτική διάσταση.

«Αναφορικά με τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη μιας πολιτικής συμβιβαστικής λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι «για την επίτευξη προόδου, οποιαδήποτε μονομερής απόφαση πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός του συμφωνημένου πλαισίου του διαλόγου. Και κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολύ εύθραυστη ισορροπία που έχει επιτευχθεί θα πρέπει να αποφευχθούν».

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Σημαντικός παράγοντας βέβαια σε αυτήν την άρνηση, όπως και για την Κύπρο, παραμένει η τουρκική κατοχή της Κύπρου.

«Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πολύ καθαρή γλώσσα που χρησιμοποίησες στη σημερινή σου συνέντευξη στην “Κ” και τη σθεναρή στήριξη προς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος», τόνισε ο κ. Δένδιας επί αυτού του θέματος. Πέρα από τους δυνατούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, κάτι που υπογράμμισε και ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα είχε παραμείνει ουδέτερη στους πολέμους που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, κάτι που επιτρέπει στη χώρα να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός διαμεσολαβητής μεταξύ Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Επίσης, ο ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια έχει αναβαθμιστεί μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ως το παλαιότερο μέλος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, έχει έναν σημαντικό ρόλο στην ένταξη της περιοχής σε αυτά τα πολυεθνικά σχήματα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρόσφατη Σύνοδο του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ενα ρόλο που επίσης αποτελεί και απάντηση στην ηγεμονία που διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή.

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου