Από τις Αιγές στις Πρέσπες

Από τις Αιγές στις Πρέσπες

Αξίζουν συγχαρητήρια στην αρχαιολόγο κ. Αγγελική Κοτταρίδη και στους συνεργάτες της για την ανάδειξη του Ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ στις αρχαίες Αιγές (κοντά στη σημερινή Βεργίνα). Δικαίως αποκλήθηκε «ο Παρθενώνας της Μακεδονίας». Εκεί έζησε, αλλά και εκεί δολοφονήθηκε ο Φίλιππος, σπουδαίος πολιτικός και στρατιωτικός νους. Εκεί στέφθηκε βασιλεύς ο γιος του, ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στη Μακεδονία και οι πέτρες έχουν φωνή. Μιλούν για την ελληνικότητα της ιστορίας, του χώρου, των προσώπων. Από εκεί ξεκίνησε ο νεαρός Αλέξανδρος για να φέρει το όνομα και τη δόξα του Ελληνισμού μέχρι την Αίγυπτο, την Ινδία, τον Καύκασο. Το θαύμα που δημιούργησε η Μακεδονία, όπως το χαρακτήρισε ο Βρετανός ιστορικός Νίκολας Χάμμοντ, ονομάσθηκε Ελληνιστικός Πολιτισμός. Εκατομμύρια άνθρωποι σε κοντινές αλλά και σε εξωτικές χώρες της Ασίας έμαθαν τα ελληνικά. Δημιουργήθηκαν πολιτισμοί με έντονη ελληνική σφραγίδα. Κτίσθηκαν πόλεις με το όνομα του Αλεξάνδρου. Ιδρύθηκε στη Μέση Ανατολή η Μακεδονική Δεκάπολις. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου γράφει ακόμη και σήμερα το όνομά της στα ελληνικά, όταν εισέρχεσαι στην πόλη. Και στην Ιορδανία οι ξεναγοί μάς δείχνουν τα Γέρασα (Τζέρας) και την Πέτρα με εμφανή τα ίχνη του Αλεξάνδρου και των Επιγόνων του.

Έλληνες και ξένοι ιστορικοί, όπως ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος και ο καθηγητής του Yale Ian Worthington, έχουν αναδείξει τις απαράμιλλες ικανότητες του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου στους τομείς της πολιτικής, της στρατηγικής, της διπλωματίας, της οικονομίας. Ο λαός μας στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας διατήρησε την εθνική του συνείδηση και την ελπίδα για απελευθέρωση διαβάζοντας τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου», μία εκλαϊκευμένη διήγηση με ιστορικά και φανταστικά στοιχεία. Η Φυλλάδα γνώρισε τουλάχιστον 60 εκδόσεις στα χρόνια της δουλείας και έκανε τους υπόδουλους να αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους και για τον πολιτισμό τους.

Και ενώ στη λαϊκή συνείδηση «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος» ήλθαν κάποιοι ανιστόρητοι Έλληνες και χάρισαν «μακεδονική» γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα σε ένα πολυεθνικό γειτονικό κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών με την υπογραφή της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσβάλλει την ιστορική αλήθεια και την εθνική αξιοπρέπειά μας. Η Βουλγαρία, για να εξασφαλίσει αυτά που εκείνη θεωρεί σημαντικά έναντι των Σκοπίων, έκανε και συνεχίζει να κάνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση.

Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Η ύπαρξη ενός θαυμαστού νέου πόλου ιστορικής γνώσης και πολιτιστικής διπλωματίας στις Αιγές πρέπει να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο. Οι λίθοι κεκράξονται. Ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος απαντούν στους διαστρεβλωτές της Ιστορίας μας. Να καλέσουμε και να ξεναγήσουμε εκεί τους διπλωμάτες όλων των χωρών που υπηρετούν στην πατρίδα μας. Να γίνουν οι Αιγές ένα ανοικτό σχολείο για τα παιδιά μας, ένα Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τους νέους.

Με χαρά πληροφορούμαι ότι στη Γ΄ Γυμνασίου, με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα διδάσκονται από το πρωτότυπο τον «Αλέξανδρο» του Πλουτάρχου. Οι παλαιότερες γενιές μεγαλώσαμε με τον Αρριανό και το έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις». Σε μία εποχή, κατά την οποία ορισμένοι γειτονικοί λαοί συνεχίζουν να διεκδικούν εδάφη, αλλά και κεφάλαια της Ιστορίας μας, θα απαντήσουμε με όπλα την ιστορική αλήθεια, την εθνική αυτοπεποίθηση, την ψυχραιμία και την πολιτιστική διπλωματία.

Κωνσταντίνος Χολέβας - Πολιτικός επιστήμων

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 13.1.2024

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου