Η Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει έντονα και σε όλα τα επίπεδα για την υπόθεση Μπελέρη

Η Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει έντονα και σε όλα τα επίπεδα για την υπόθεση Μπελέρη

Μια ακόμη απόρριψη αίτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, που οδηγεί πια σχεδόν μαθηματικά στην έκπτωση του από το αξίωμα που οι πολίτες του έδωσαν με την ψήφο τους, αποδεικνύει ποιο τελικά είναι το καθεστώς στην Αλβανία.

Δυστυχώς εδώ και χρόνια, δεν έχουμε αντιληφθεί ποια είναι η λογική της πολιτικής τάξης, όλων των αποχρώσεων, της Αλβανίας. Είναι μια πολιτική που όπως φαίνεται έχει εντυπωθεί στο dna αυτής της πολιτικής τάξης (για να μην πω στην πλειοψηφία των πολίτων της χωράς αυτής και θεωρηθώ «ρατσιστής»).

Η λογική του «δεν σέβομαι τίποτα», «δεν ακολουθώ καμμιά συμφωνία», «κάθε φορά κάνω ότι νομίζω ότι με συμφέρει», «αρνούμαι κάθε είδους διεθνή δεδομένα και δίκαια γιατί έτσι μου αρέσει». Και παράλληλα βέβαια, απαιτώ από τους γείτονες όχι μόνον να τηρούν όλα τα παραπάνω που εγώ αγνοώ επιδεικτικά αλλά και να με βοηθούν και να με στηρίζουν.

Η υπόθεση Μπελέρη, είναι μία ακόμα τρανή απόδειξη της λογικής του συνόλου της πολιτικής τάξης στα Τίρανα, που θεωρεί πως μπορεί να συμπεριφέρεται «όπως της γουστάρει» κάθε φορά και να μην έχει καμμιά επίπτωση. Και όχι μόνον αυτό αλλά να ζητά κάθε είδους βοήθεια και στήριξη.

Τώρα, επειδή πια η κυβέρνηση Ράμα, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια, η χώρα μας οφείλει να αντιδράσει έντονα και σε όλα τα επίπεδα. Και να αντιδράσει, στα να δείξει πως δεν είναι «λόγια του αέρα», οι καταγγελίες της.

Οι δικαιολογίες μην τα χαλάσουμε με την Αλβανία γιατί θα κινηθεί εκεί η Τουρκία, δεν έχουν καμμιά θέση. Εξάλλου, η Αλβανία, εδώ και χρόνιά «παίζει» με την Τουρκία και «εμπαίζει» εμάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τελευταίο, το θέμα της συμφωνίας για την ΑΟΖ….

Η χώρα πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα, άμεσα και δυναμικά:

- Στο διπλωματικό, που θα πρέπει να καταγγείλει επίσημα, μέσω των πρεσβειών μας την όλη κατάσταση σε όλες της χώρες της ΕΕ αλλά και στον ΟΗΕ. Επισήμως και με τους πιο βαριές χαρακτηρισμούς. Και βέβαια, θα πρέπει να κάνει δημόσια σαφές, πως αυτή την στιγμή, η χώρα μας είναι αποφασισμένη να βάλει βέτο, σε όλες τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για διαπραγματεύσεις ΕΕ με Αλβανία. Σε όλες…. Και βέβαια, να παγώσει κάθε είδους διμερείς συμφωνίες ή συζητήσεις.

– Στο κοινωνικό, θα πρέπει άμεσα και οργανωμένα να κινηθεί για την απέλαση όσων Αλβανών πολίτων βρίσκονται παράνομα στην χώρα ή έχουν άδειες παραμονής που θα μπορούσαν να διακοπούν. Ένα μεγάλο κύμα επιστροφής Αλβανών πολιτών στην χώρα τους θα δημιουργήσει ένα μεγάλο (κοινωνικό και οικονομικό) πρόβλημα στην Αλβανία. Οι έλεγχοι μάλιστα θα πρέπει να είναι συνέχεις και σκληροί. Και οι απελάσεις άμεσες.

– Στο στρατιωτικό, θα πρέπει να πιέσουμε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας την στάση της Αλβανίας, να σταματήσουμε την οποία στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών (πχ σε ασκήσεις) και να θέτουμε συνεχώς ζητήματα σε ασκήσεις ή οτιδήποτε άλλο, μετέχει η Αλβανία.

Παράλληλα, θα πρέπει , άμεσα, να ενισχυθεί η στρατιωτική δύναμη στα σύνορα με την Αλβανία, ως μια ένδειξη που ότι η χώρα δεν παίζει και θα μπορούσε να είναι έτοιμη για όλα αν χρειαστεί.

Η ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να σταματήσει να πιστεύει τα ψέματα των εκάστοτε Αλβανών κυβερνώντων και να νομίζει πως μπορεί να συνδιαλλαγεί μαζί τους, μέσω νόμιμων διαδικασιών.

Όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, οι κυβερνώντες, διαχρονικά, την γειτονική χώρα, δεν καταλαβαίνουν από υποσχέσεις, συμφωνίες και νομιμότητες. Καταλαβαίνουν μόνον από πυγμή, σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό πρέπει να κάνει , εδώ και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση (με την συμφωνία όλων των κομμάτων).

Πέτρος Τρουπιώτης - flash.gr
Κεντρική εικόνα: Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου για το Ελλάδα 24

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου