Συνεχίζοντας την περιήγηση στην σελίδα μας αποδέχεστε την χρήση της τεχνολογίας cookies.

Όταν ο Πολάκης επιτέθηκε σε ομιλία του Σεβαστιανού για την Βόρειο Ήπειρο

Όταν ο Πολάκης επιτέθηκε σε ομιλία του Σεβαστιανού για την Βόρειο Ήπειρο

Πολάκης: «Να τσακιστούν να φύγουν, γιατί αλλιώς θα τους πετάξουν με τις κλοτσιές»

Τον Απρίλιο του 1989, θα γινόταν η ομιλία του Μητροπολίτη Σεβαστιανού με τίτλο "Βόρειος 'Ηπειρος: ένα άλλο απαρτχάιντ" στο αμφιθέατρο της Ιατρικής (Αθηνών) στο Γουδί. Μεγάλα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή του "Πανεπιστημιακού Ασύλου". Διακόσιοι πενήντα Κνίτες, αριστεριστές, μέλη της "Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση" (ΟΣΕ) απαγόρευσαν την εκδήλωση εφόσον δεν ήταν συμβατή με τις δικές τους ιδεοληψίες. Με κλόμπς, κράνη και λοστούς επιτέθηκαν ενάντια στους 1.000 περίπου φοιτητές που είχαν πάει να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Τα συνθήματα των "δημοκρατικών" νοσταλγών των gulag ήταν:

«Θάνατος στους εθνικιστές»
«Τα αλβανικά σύνορα θα φτάσουν στη Λαμία»,
«Σεβαστιανέ φασίστα»

Όλα όσα έγιναν εκείνη τη φοβερή μέρα αποτελούν μνημείο για το πως διαμορφώθηκε η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Με πλαστή απόφαση του Συλλόγου φοιτητών της σχολής έκοψαν το ρεύμα από το αμφιθέατρο σε μια πρώτη προσπάθεια ματαίωσης της εκδήλωσης. Όταν η εκδήλωση άρχισε με τη βοήθεια γεννήτριας, οι ομάδες κρούσης των άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες και τούβλα προς τα τζάμια του αμφιθεάτρου, τα οποία τραυμάτισαν στο κεφάλι αρκετούς από τους παρευρισκόμενους στην ομιλία. Την ίδια στιγμή άρχισε έφοδος στο κτίριο με αποτέλεσμα δύο σοβαρά τραυματισμένους και 18 ελαφρά.

Τελικά, με την παρέμβαση των πρυτανικών αρχών διεκόπη η ομιλία του Σεβαστιανου ενώ η αστυνομία δεν παρενέβη λόγω του "Πανεπιστημιακού Ασύλου". Στη συνέχεια η κνίτικη μειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής συνέταξε κατάπτυστο ψήφισμα, στο οποίο οι Βορειοηπειρώτες αποκαλούνταν "φασίστες" που δεν είχαν δικαίωμα να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και να κάνουν εκδηλώσεις.

Πρωταγωνιστής των τότε επεισοδίων ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, τότε μέλλος του Δ.Σ. του συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής και της Πανσπουδαστικής, συνοδευόμενος απο αρματωμένους ΚΝΙΤΕΣ και Αναρχικούς

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914, δημοσιεύει το τεύχος της εφημερίδας Βορειοηπειρωτικό Βήμα που αναφερόταν στα γεγονότα του 1989 και σχολιάζει:

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που αναφερόμενος πρόσφατα σε δημοσιογράφο, από τον οποίο “ενοχλήθηκε” λόγω του περιεχομένου της ερώτησής του, δήλωσε ότι “Έπρεπε να σηκωθώ επάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη”!

Αν και πέρασαν τουλάχιστον δύο δεκαετίες από τότε που ήταν φοιτητο-πατέρας, οι χοτζικές συνήθειες δεν ξεχάστηκαν.

Σκάνδαλο στο δήμο Χιμάρας, υπάλληλος ζητάει φακελά...
Ο οδηγός ασφαλείας του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ...
 
  1. Σχόλια (7)

  2. Σχολίασε
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο
  1. Γιαννάκενας Ιωάννης

ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ... ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ. ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ... Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΝΤΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΗΤΑΝ.

  1. Θανάσης

Μια φορά προδότες, πάντα προδότες. Και έχει ενδιαφέρον ότι οι Κνίτες δεν ενοχλούνται από τον Αλβανικό ή οποιονδήποτε επεκτατισμό, αλλά μόνον όταν η Ελλάδα διεκδικεί τα αυτονόητα δίκαιά της. Καμμία έκπληξη δεν προκαλεί το σύνθημά τους "τα αλβανικά σύνορα θα φτάσουν μέχρι τη Λαμία".

  1. Νανης Γεώργιος

Οι Η Βορειοηπειρώτες έχουν βασανιστεί από τους οθωμανίζοντες κ αλί εάν ο Σεβαστιανός ήτανε ο μοναδικός υπερασπιστής τους,άλλωστε οι σκοταδιστικές του αντιλήψεις συνετέλεσαν στην ερήμωση της ενορίας του

  1. Μιλτιάδης

Βλέποντας το λογότυπο επάνω στα αποσπάσματα της εφημερίδας, να υποθέσουμε ότι πήρατε την είδηση από τον ΕΣΒΗ 1914;

  1. Χάονας    Μιλτιάδης

Βλέποντας το σχόλιό σου να υποθέσω πως δεν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το άρθρο προτού μας κουνήσεις το δάχτυλο.

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914, δημοσιεύει το τεύχος της εφημερίδας Βορειοηπειρωτικό Βήμα που αναφερόταν στα γεγονότα του 1989 και σχολιάζει:

  1. kapoios

Κάποιο λάθος υπάρχει, η εφημερίδα γράφει Τ. Πολάκης.
Ο υπουργός είναι Π. (Παύλος Πολάκης).
Ή η εφημερίδα είχε γράψει λάθος τότε, ή εσείς κάνετε κάποιο λάθος τώρα.

  1. Χάονας    kapoios

Καλησπέρα,
το πρόσεξα όταν έγραφα το άρθρο και το εξακρίβωσα διαβάζοντας το βιογραφικό του Πολάκη που γράφει:
- Ο Παύλος Πολάκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Διετέλεσε μέλος ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής «Γρ. Λαμπράκης»
- Αρχικά, εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, από την οποία αποχώρησε το 1989 ύστερα από την συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη (Ιούλιος 1989)

Θεωρώ λοιπόν πως η εφημερίδα έκανε λάθος με το αρχικό Τ.

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Βρείτε μας

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη