Η αριστερή πλειοψηφία αγνοεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για την ασυλία της Xhaçka

Η αριστερή πλειοψηφία αγνοεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για την ασυλία της Xhaçka

Η αριστερή πλειοψηφία στο αλβανικό κοινοβούλιο αγνόησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αρνούμενη να αποστείλει το θέμα της βουλευτικής ασυλίας Olta Xhaçka προς αξιολόγηση.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει "πραξικόπημα κατά του Συντάγματος" και "εκτέλεση" του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κ. Xhaçka κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ο σύζυγός της επωφελήθηκε από καθεστώς στρατηγικού επενδυτή για την ανέγερση ξενοδοχείου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η Βουλή όφειλε να αποστείλει το θέμα προς αξιολόγηση, αλλά 72 σοσιαλιστές βουλευτές ψήφισαν κατά της παραπομπής, αγνοώντας την εντολή του Δικαστηρίου.

Οι σοσιαλιστές δεν έδωσαν σαφείς εξηγήσεις για την άρνησή τους, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Holta Zaçaj, τόνισε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου δεν είναι διαπραγματεύσιμες και οφείλουν να εφαρμόζονται.

Η κρίση θεσμών λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και η μη επίλυσή της μπορεί να βλάψει σοβαρά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Αλβανία.

Επιπρόσθετα, το θέμα της κ. Xhaçka συνδέεται με την υπόθεση του συζύγου της, ο οποίος κατηγορείται για απάτη στην απόκτηση γης για το ξενοδοχειακό project, με αποτέλεσμα την σύλληψη του πρώην δημάρχου Χιμάρας, Γκέργκι Γκόρο.

...

Xhaçka: «Η επένδυση του συζύγου μου στους Δρυμάδες είναι 100% ιδιωτική»

Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Olta Xhaçka, εκφώνησε την ομιλία της από το βήμα της Βουλής, όπου χαρακτήρισε συκοφαντικές τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον της, βάσει των οποίων η αν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου