Ο Πούτιν σπάει τη σιωπή για τον θάνατο του Ναβάλνι, αποκαλώντας τον «ατυχές περιστατικό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πούτιν σπάει τη σιωπή για τον θάνατο του Ναβάλνι, αποκαλώντας τον «ατυχές περιστατικό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Α. Ναβάλνι ως «ατυχές περιστατικό» και ισχυρίστηκε ότι ήταν έτοιμος να τον απελευθερώσει με αντάλλαγμα Ρώσους κρατούμενους στη Δύση.

Ο Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, είπε ότι «κάποιοι» του είχαν πει πριν από το θάνατο του κ. Ναβάλνι «ότι υπήρχε μια ιδέα να ανταλλάξουν τον κ. Ναβάλνι με κάποιους που κρατούνταν σε σωφρονιστικά ιδρύματα στις δυτικές χώρες».

«Είπα, «Συμφωνώ», είπε ο κ. Πούτιν. «Μόνο με έναν όρο: «Θα τον ανταλλάξουμε, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιστρέψει, αφήστε τον να μείνει εκεί».

Και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό συμβαίνει. Αυτή είναι η ζωή.»

Οι βοηθοί του κ. Ναβάλνι υποστήριξαν μετά τον θάνατό του ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της απελευθέρωσης στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε στους New York Times εκείνη την εποχή ότι είχαν ξεκινήσει «πρώιμες συζητήσεις» για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ανταλλαγής όταν οι ρωσικές αρχές ανέφεραν τον θάνατο του κ. Ναβάλνι στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο δυτικός αξιωματούχος είπε ότι οι συζητήσεις περιελάμβαναν την ανταλλαγή του κ. Ναβάλνι μαζί με δύο Αμερικανούς φυλακισμένους στη Ρωσία — τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφο της Wall Street Journal και τον Πολ Γουίλαν, στέλεχος εταιρικής ασφάλειας και πρώην πεζοναύτη — με αντάλλαγμα τον Βαντίμ Κρασίκοφ.

«Αυτό είναι ένα θλιβερό γεγονός», είπε ο κ. Πούτιν για τον θάνατο του κ. Ναβάλνι. «Αλλά είχαμε και άλλες περιπτώσεις που άνθρωποι πέθαναν σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Και τι, αυτό δεν έχει συμβεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες;»

Όσο ζούσε ο κ. Ναβάλνι, η αποστροφή του κ. Πούτιν γι 'αυτόν ήταν τέτοια που δεν είπε ποτέ το όνομά του δημόσια, σύμφωνα με το αρχείο του Κρεμλίνου με τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του κ. Πούτιν.

Προεδρικές εκλογές

Με καταμετρημένες τις μισές περιφέρειες, ο Πούτιν είχε λάβει περίπου το 87% των ψήφων, δήλωσαν αξιωματούχοι των εκλογών. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι υποχώρησαν κάτω από το 5%.

Η προκαθορισμένη νίκη που δίνει στον Πούτιν μια πέμπτη θητεία θα του επιτρέψει να ξεπεράσει την 29ετή θητεία του Ιωσήφ Στάλιν, καθιστώντας τον πρώην πράκτορα της KGB τον μακροβιότερο Ρώσο ηγέτη εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, παρόλο που η χώρα έχει εμπλακεί σε έναν δαπανηρό πόλεμο στην Ουκρανία. πάνω από δύο χρόνια.

Η τριήμερη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη Ρωσία και σε περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει «προσαρτήσει» λόγω των αντιρρήσεων της διεθνούς κοινότητας. Η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχε ήδη ξεπεράσει το 70%, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Βλαδίμηρος 18/03/2024 01:30

Λυσάξατε ρε με τον Πούτιν, γιατί δεν ασχολείστε με τον Ράμα;

Λυσάξατε ρε με τον Πούτιν, γιατί δεν ασχολείστε με τον Ράμα;

Προσθήκη σχολίου