Πρόεδρος του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Αλβανίας ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Πρόεδρος του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Αλβανίας ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Κάθε χρόνο οι ηγέτες των θρησκειών στην Αλβανία αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την προεδρία του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου, που προωθεί όχι μόνο τη συνεργασία για κοινωνικά θέματα μεταξύ των θρησκευμάτων, αλλά εργάζεται και να διασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία.

του π. Ηλία Μάκου

Μάλιστα το μοντέλο αυτό έχει αναγνωριστεί και επαιναιθεί ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και προβάλλεται ως παράδειγμα, όσον αφορά στις σχέσεις των θρησκειών μεταξύ τους, χωρίς καμία από αυτές να απαρνείται το δογματικό της πυρήνα, ωστόσο συνεννοούνται σε θέματα κοινής δράσης.

Στην πρόσφατη, πρώτη, για το 2014 συνεδρίαση του Συμβουλίου, συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως δηλώσεις κάποιων ψευδοκληρικών και παρεμβάσεις ξένων κέντρων στις εσωτερικές υποθέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες καταδικάστηκαν.
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διαθρησκευτικής συνεργασίας προς όφελος της αλβανικής κοινωνίας, καθώς και η συνέχιση των έντονων προσπαθειών για την επίλυση διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων.

Η ιεραποστολική μαρτυρία του κ. Αναστασίου είναι απόδειξη της αφιέρωσής του στο Θεό και τον άνθρωπο. Με τη στάση του διδάσκει ότι πλησίον δεν είναι μόνο ο ομοεθνής ή ο ομόθρησκος, αλλά το κάθε άτομο, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και τάξης. Πρότυπό του είναι οι πρωτοχριστιανικές κοινότητες, οι οποίες ήταν ανοιχτές προς όλους αδιάκριτα.

Με την προσευχή, το κήρυγμα, το παράδειγμα και τη συμμετοχή του στις ανάγκες της κοινωνίας διαλαλεί, «τοις μακράν και τοις εγγύς», ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι γκέττο, αλλά προσλαμβάνει οικουμενικές διαστάσεις.

Ο Μακαριώτατος έχει αποδειχθεί και έχει αναδειχθεί πρόσωπο αληθινής ελευθερίας, της ελευθερίας του Θεού, όπου κυριαρχεί η αγάπη και η ζωή.

Είναι πια διεθνώς αποδεκτό και με βεβαιότητα πιστοποιημένο ότι ο κ. Αναστάσιος ανοίγει νέους ορίζοντες και καινούργια μονοπάτια, για να μπορούν οι συνάνθρωποι να βρουν τελικά το σωστό δρόμο.

Η δράση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι μια επιβεβαίωση ότι το κάλεσμα του Θεού να Τον ακολουθήσουμε βρίσκει και σήμερα μυστικά περάσματα στις ψυχές και ζωγραφίζει τη θεϊκή ομορφιά στη σκληρή εποχή μας.

Σε έναν κόσμο, που έχει εξελιχθεί σε θέατρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, προβάλλει ως άγγελος ειρήνης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, με το χαμόγελό του, έχοντας τα χαρακτηριστικά του ταπεινού φύλακα των θείων εντολών, του μακρόθυμου, του πράου, του αμνησίκακου.

Είναι πρωτοστάτης της ειρηνικής συνύπαρξης, χωρίς αλλοιώσεις, διαστρεβλώσεις και αφομοιώσεις του Ορθόδοξου φρονήματος, των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη συνοχή της κοινωνίας, πέρα και έξω από φανατισμούς και ακρότητες, που δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι γνωρίσματα των θρησκειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι και επίτιμος πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης «Θρησκείες για την Ειρήνη», που περιλαμβάνει 900 εκπροσώπους 100 και πλέον χωρών από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ωκεανία.

Ο κ. Αναστάσιος εκλέγεται από το 2009, επίτιμος πρόεδρος της Οργάνωσης, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας την ειρήνη την αντιλαμβάνεται και την εκφράζει ως καθολική επίγνωση της κοινής κατανόησης του αποκαλυπτικού βιώματος της Ορθοδοξίας.

Η καθολικότητα της συνείδησης της Αλήθειας, δείχνει με τη στάση του ο κ. Αναστάσιος, ότι ενισχύει και δεν αποκλείει την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Και ακόμη ότι προηγείται η ζωή του Πνεύματος από κάθε σχήμα, λόγο ή τύπο.Η πορεία του είναι μια ακόμη απόδειξη πως η Εκκλησία ουδέποτε έπαυσε να υπηρετεί την ιστορική αυτοσυνειδησία της ως φορέας αγάπης, ειρήνης και δικαιοσύνης.

Και στην ποιμαντική του και στη λατρευτική του και στην κοινωνική του και στην επιστημονική του και στη χαρισματική του δράση και διάσταση, επιδιώκει τη συσχέτιση της αλήθειας με την πραγματικότητα, που οδηγεί στη σύζευξη και όχι τη διάσπαση.

Στον απεγκλωβισμό και όχι στον εγκλωβισμό. Στην πνευματοφορία και όχι στη νοησιαρχία. Στα ανοίγματα και όχι στα προβλήματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου