Οι αλβανικές αρχές πλαστογράφησαν το ποινικό μητρώο του Μπελέρη για να τον προφυλακίσουν

Οι αλβανικές αρχές πλαστογράφησαν το ποινικό μητρώο του Μπελέρη για να τον προφυλακίσουν

Υπάλληλος της εισαγγελίας Αυλώνα δήλωσε στο δικαστήριο πως το ποινικό μητρώο του Μπελέρη άλλαξε την ημέρα της σύλληψής του.

Σάλο έχει προκαλέσει στα αλβανικά μέσα μια νέα αποκάλυψη που προέκυψε στην πρόσφατη δίκη της βασικής υπόθεσης του Φρέντη Μπελέρη στις 25 Ιανουαρίου. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το άρθρο μας στις 22 Ιουνίου 2023 που έκανε λόγο για χρήση πλαστού ποινικού μητρώου από τις αλβανικές αρχές με σκοπό να παραμείνει σε καθεστώς προφυλάκισης και να μην μπορέσει να ορκιστεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας,

Τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς της Αλβανίας χρησιμοποίησαν έγγραφο με ανακριβείς πληροφορίες για να δικαιολογήσουν την προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, μετά τη σύλληψή του για φερόμενη εξαγορά ψήφων δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν στο δικαστήριο της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου.

Η ανατροπή αυτή προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση σε μια υπόθεση που έχει διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας και ώθησε την Ελλάδα να εμποδίσει την πρόοδο της Αλβανίας στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση αποτελεί απόδειξη των διακρίσεων της Αλβανίας εις βάρος της ελληνικής μειονότητας που διαβιοί στη χώρα.

Ο Μπελέρης κρατήθηκε στη φυλακή ενώ δικαζόταν, κατηγορούμενος για απόπειρα εξαγοράς τεσσάρων ψήφων με αντάλλαγμα μετρητά. Η απόφαση να τον κρατήσουν πίσω από τα κάγκελα κατέστησε επίσης αδύνατο να δώσει τον όρκο του ως δήμαρχος μετά τις εκλογές που κέρδισε. Ως αποτέλεσμα, ο ηττημένος υποψήφιος από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, παραμένει για πάνω απο 8 μήνες στη θέση του δημάρχου.

Η υπεράσπιση του Μπελέρη ισχυρίζεται ότι η αστυνομία τον πλαισίωσε χρησιμοποιώντας έναν μυστικό πράκτορα για να τον προκαλέσει, μια μέθοδος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία άλλη περίπτωση υποτιθέμενης εξαγοράς ψήφων, ένα φαινόμενο που θεωρείται ευρέως διαδεδομένο στην Αλβανία.

Ο εισαγγελέας της Αυλώνας ζήτησε την προφυλάκισή του και το δικαστήριο συμφώνησε με το επιχείρημα ότι δεν είχε καθαρό ποινικό μητρώο, κάτι που δικαιολογούσε την προφυλάκιση.

«Έχει αποδειχθεί ότι ο συλληφθείς συνιστά κίνδυνο για την κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση ασφάλειας πριν από τη δίκη θα ήταν ανεπαρκής, επομένως πρέπει να με προφυλακιστεί γιατί οι πράξεις δείχνουν ότι είχε προηγούμενη καταδίκη», γράφει η απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στην προσφυγή.

Το ποινικό μητρώο που άλλαξε ως δια μαγείας

Αποδεικνύεται ότι το ποινικό μητρώο του Μπελέρη θα έπρεπε να είναι λευκό και να γράφει ότι δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.

Οι αρχές φαίνεται ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί το σύστημα έκδοσης των ποινικών μητρώων λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο. Μετά την καταγγελία της υπεράσπισης, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τον Ledion Jonuzaj, έναν εμπειρογνώμονα πληροφορικής που ανέκτησε το πιστοποιητικό του Μπελέρη, το οποίο έδειχνε εσφαλμένα πως είχε ποινικό μητρώο.

Ο Jonuzaj, ωστόσο, είπε στο δικαστήριο ότι μόλις έκανε αναζήτηση για το όνομα του Μπελέρη στο σύστημα που παρέχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τύπωσε το ποινικό μητρώο που έδειχνε πως ήταν καταδικασμένος και το παρέδωσε στην Εισαγγελέα Matilda Peza. Με το συγκεκριμένο έγγραφο σφραγίστηκε η προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη. Από τις ερωτήσεις των δικηγόρων προέκυψε πως ίδιος είχε τυπώσει και λίγες ημέρες νωρίτερα ποινικό μητρώο του Μπελέρη κατόπιν παραγγελίας της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στα πλαίσια έρευνας για 8 υποψηφίους δημάρχους. Τότε το σύστημα εξέδωσε λευκό ποινικό μητρώο, όπως ακριβώς και αυτό που είχε προσκομίσει ο ίδιος ο Μπελέρης ως απαραίτητο έγγραφο για την κατάθεση της υποψηφιότητας του. Όταν στις 3 Ιουνίου, στα πλαίσια της συλλογής στοιχείων για την δίκη, οι εισαγγελείς τον διέταξαν να επαναλάβει την αναζήτηση στο σύστημα και να εκτυπώσει ξανά το ποινικό μητρώο, αυτή τη φορά έδειχνε τον Μπελέρη με λευκό ποινικό μητρώο.

Ο Aurel Zarka, Γενικός Εισαγγελέας της Αυλώνας, το γραφείο που κατηγόρησε τον Μπελέρη, μιλώντας στο πρακτορείο BIRN είπε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρέμβουν και να αλλάξουν τα δεδομένα που παρέχει το σύστημα.

Ο Adnan Xholi, ο Ειδικός Εισαγγελέας στην υπόθεση κατά του Μπελέρη, δεν απάντησε στο αίτημα του BIRN να σχολιάσει την υπόθεση, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ulsi Manja, το υπουργείο του οποίου χειρίζεται το σύστημα πιστοποιητικών εγκληματικότητας.

Αριστερά το έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος του Μπελέρη με την ένδειξη I PA DENUAR (μη καταδικασμένος) και δεξιά το έγγραφο του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης του Μπελέρη, Eugen Gjyzari, το παραποιημένο πιστοποιητικό βασίστηκε στο γεγονός ότι ο πελάτης του καταδικάστηκε πριν από χρόνια για υποκίνηση εθνοτικού μίσους.

Ωστόσο, καθώς έχει περάσει πολύς καιρός από την καταδίκη, θεωρείται νομικά αποκαταστημένος και το αδίκημα έχει παραγραφεί. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, ως μέρος των εγγράφων που κατέθεσε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές του Μαίου, προσκόμισε πιστοποιητικό που τον έδειχνε «μη καταδικασμένο». Το πιστοποιητικό αυτό εκδόθηκε από τις ίδιες αρχές τρεις μήνες νωρίτερα.

Η υπεράσπιση παρουσίασε τη χρήση από τις αρχές ενός πιστοποιητικού με ανακριβείς πληροφορίες ως ακόμη μια ένδειξη διαδικαστικού παραπτώματος.

Ο Μπελέρης επέμεινε ότι η όλη υπόθεση εναντίον του κινήθηκε από την κυβέρνηση και ότι η αντίθεση του στις «προσοδοφόρες εξελίξεις» στις παράκτιες περιοχές του Δήμου Χιμάρας είναι ο λόγος πίσω από τη σύλληψή του.

Σε κάθε δίκη ξετυλίγεται το κουβάρι της πλεκτάνης που έχει στηθεί εναντίον του Φρέντη Μπελέρη και του λαού της Χιμάρας.

Ποιος και γιατι πλαστογράφησε το ποινικό μητρώο;

Φως στην υπόθεση μέσω ανάρτησης του έρχεται να ρίξει ο CEO μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας στην Αλβανία, Gent Progni ο οποίος υποστηρίζει πως ο τρόπος με το οποίο μπορούν να παραποιηθούν τα έγγραφα που εκδίδει η κυβερνητική ηλεκτρονική πλατφόρμας e-Albania είναι γνωστός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποινικό μητρώο του Φρέντη Μπελέρη πλαστογραφήθηκε από τις αρχές γώστε να μπορέσουν να τον προφυλακίσουν.

«Το εν λόγω ποινικό μητρώο ήταν σφραγισμένο από την πλατφόρμα e-Albania με όλες τις παραμέτρους ασφαλείας και τροποποιήθηκε με το online λογισμικό επεξεργασίας αρχείων PDF, ILovePDF.

Αυτό αποδεικνύει και επιβεβαιώνει το ειδικό δικαστήριο (SPAK), ότι τα πιστοποιητικά τροποποιήθηκαν από το σύστημα e-Albania πριν σφραγιστούν και στη συνέχεια κατεβάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως αυθεντικά μετά την επεξεργασία τους. Αυτό αποδεικνύει πως η επίσημη απάντηση της αρμόδιας δημόσιας αρχής για την ηλεκτρονική πιστοποίηση (AKCESK) πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει είναι ψέμα που επιβεβαιώνει και το SPAK. Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι έπεσαν στην ίδια τους την παγίδα, τώρα ή τα παρατάνε ή σταματούν να δραστηριοποιούνται!» έγραψε ο Progni.


...

Με «κατασκευασμένο έγγραφο» η παράταση προφυλάκισης του Μπελέρη

Την Τρίτη 20/6, εκδικάστηκε άλλη μια προσφυγή του Φρέντη Μπελέρη κατά της προφυλάκισής του με σκοπό την επιβολή κάποιου ελαφρύτερου περιοριστικού μέτρου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για την οποία δ...

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου