Ράμα: «Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα»

Ράμα: «Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα»

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμμετείχε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα (WCS), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο ως συνάντηση μεταξύ των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων για τον καθορισμό των ευθυνών για τη δράση για το κλίμα και τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των κλιματικών μέτρων.

Τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, που φέτος διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Έντι Ράμα απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες ως εξής:

«Ως εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, αλλά και μιας περιοχής που κινείται γρήγορα, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται στην Ευρώπη, που ονομάζεται Δυτικά Βαλκάνια, στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας για να μοιραστώ κάποιες σκέψεις.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για δεκαετίες οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η δική μας αγωνίζονται ακούραστα για να αντιμετωπίσουν τις αναπτυξιακές προκλήσεις ενώ αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Και ναι, η συμφωνία του Παρισιού ήταν μια αχτίδα ελπίδας, μια υπόσχεση που δόθηκε από τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη μας και των κατοίκων του, και ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Για να το πω ωμά, το βάρος της δράσης για το κλίμα συνεχίζει να πέφτει δυσανάλογα στους ώμους των αναπτυσσόμενων χωρών, παρά την ελάχιστη συμβολή μας σε αυτή την κρίση, ενώ οι μεγάλοι ρυπαίνοντες κάνουν ό,τι μπορούν για να μας κάνουν διαλέξεις, αλλά όχι για να σταματήσουν τους ίδιους.

Ωστόσο, αυτό που κάνουμε είναι αυτό στο οποίο πιστεύουμε και δεσμευόμαστε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως κατά 20,9% έως το 2030 και να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Δεύτερον, η χώρα μας στοχεύει να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην περιοχή και καθαρός εξαγωγέας ενέργειας έως το 2030, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η Αλβανία είναι μια από τις σπάνιες χώρες που δεν έχει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας.

Φυσικά από την άλλη, αντιμετωπίζει έναν ακραίο υδρολογικό κίνδυνο, γιατί εξαρτόμαστε από το κλίμα παρόλο που ήδη βρισκόμαστε σε πλήρη διαφοροποίηση με αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Τρίτον, η Αλβανία έχει προχωρήσει με την εφαρμογή πρακτικών λύσεων που βασίζονται στη φύση τα τελευταία χρόνια, και φέτος ο Αώος, ο τελευταίος γνωστός άγριος ποταμός της Ευρώπης, ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο στην Αλβανία. Ήταν αστείο όμως, γιατί οι μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι γύρω μας στην Ευρώπη που έχουν δαμάσει όλα τα ποτάμια τους μας έκαναν διαλέξεις όλη την ώρα για το πόσο σημαντικό ήταν να υπάρχει ένα άγριο ποτάμι στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει σημασία, το γέλιο είναι καλό και η δέσμευσή μας είναι δυνατή και αληθινή, έτσι το κάναμε και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι να το συνεχίσουμε.

Τέλος, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με μια ειδική μνεία και να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου στη χώρα υποδοχής αυτής της μεγάλης εκδήλωσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ηγεσία αυτής της χώρας, τον οραματιστή Πρόεδρο Mohammed bin Zayed που δείχνει ότι ταιριάζουν τα λόγια με τις πράξεις, και αποχαιρετώντας σας, μακάρι να είχαμε περισσότερα ΗΑΕ στην κοινότητά μας, ώστε ό,τι είναι σκοτεινό, να μπορούμε να κάνουμε πιο ελαφρύ και το ταξίδι μας πιο φωτεινό.

Σας ευχαριστώ πολύ!», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια