Πρέσβης της ΕΕ Luigi Soreca προς Αλβανία: Βρείτε τα με την Ελλάδα

Πρέσβης της ΕΕ Luigi Soreca προς Αλβανία: Βρείτε τα με την Ελλάδα

Σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη συνέντευξη του στη Φωνή της Αμερικής (VOA) ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, στην πρώτη του τοποθέτηση για το θέμα Μπελέρη ήταν σαφής. «Ο κανόνας του σπιτιού, είναι ότι η απόφαση (για την πρόσκληση ή μη πρόσκληση της Αλβανίας) εξαρτάται από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο» Ενώ επισήμανε ότι «η ελπίδα μας είναι ότι θα βρεθεί γρήγορα λύση, σεβόμενη πλήρως το κράτος δικαίου», απάντησε ο Luigi Soreca, ταυτιζόμενος πλήρως με την θέση της Ελλάδας.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Voice of America: Πρέσβη Soreca, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά ότι έως το τέλος του έτους πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη ομάδα ενταξιακών κεφαλαίων με την Αλβανία. Ωστόσο, η απόφαση ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και οι παρελθούσες εμπειρίες έχουν δείξει ότι η βούληση της Επιτροπής δεν συμπίπτει πάντα με αυτήν των κρατών μελών. Αρκεί να θυμηθούμε τον μακροχρόνιο αποκλεισμό της Ελλάδας ενάντια στα Σκόπια, και μετά εκείνον της Βουλγαρίας ενάντια στη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα έχουμε την Ελλάδα που έχει προειδοποιήσει δημόσια για τον όρο της πορείας της Αλβανίας με το "Ζήτημα του Μπελέρη", και φαίνεται να ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπονομεύουν τέτοιες καταστάσεις όλες τις υποσχέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας;

Luigi Soreca: Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ειπωθεί εδώ ότι η Έκθεση για την Αλβανία που εξέδωσε η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει σαφώς τον στόχο του ανοίγματος της πρώτης ομάδας με την Αλβανία μέχρι το τέλος του έτους, τα λεγόμενα θεμελιώδη κεφάλαια, 23 και 24. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα Κράτη Μέλη.

Όπως σωστά είπατε, επειδή αυτός είναι ο κανόνας του σπιτιού, εξαρτάται από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο να αποφασίσουν. Διεξάγονται συζητήσεις, αξιολογούνται διαφορετικές θέσεις. Νομίζω ότι τώρα είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τον τελικό στόχο, να εξασφαλιστεί ότι η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα θα ανταμειφθεί.

Για συγκεκριμένα ζητήματα, φυσικά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά η ελπίδα μας είναι ότι θα βρεθεί γρήγορα λύση, σεβόμενη πλήρως το κράτος δικαίου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στα αγγλικά


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου