Κούρτι: «Οι σερβικές τρομοκρατικές ομάδες θέλουν να είναι σαν τη Wagner»

Κούρτι: «Οι σερβικές τρομοκρατικές ομάδες θέλουν να είναι σαν τη Wagner»

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι το Κόσοβο, εκτός από τη μέριμνα για την ασφάλεια επειδή οι σερβικές τρομοκρατικές ομάδες θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση, η χώρα εστιάζει και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ένταξη στην ΕΕ, ο Κούρτι είπε ότι έλαβε υπόσχεση ότι η ΕΕ και οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι ενωμένες.

Ο Kurti έκανε αυτά τα σχόλια τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ Ειρήνης στο Παρίσι, όπου πραγματοποίησε μια συζήτηση με θέμα «Δημιουργία ειρήνης και οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς κόσμου», την οποία συντόνισε ο Pascal Boniface, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Στρατηγικής Υποθέσεων (IRIS).

Αρχικά εστίασε στην επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

«Φυσικά ήθελαν να προκαλέσουν κλιμάκωση μεγαλύτερης έντασης ώστε να δημιουργήσουν αυτό το γενικό χάος ως πρόσχημα για να εισέλθει ο σερβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο. Ο σερβικός στρατός έχει 48 στρατιωτικές βάσεις κατά μήκος των συνόρων μας, εκ των οποίων οι μισές ανήκουν στον στρατό και οι άλλες μισές στη χωροφυλακή», είπε ο Κούρτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας είναι ελεύθεροι στη Σερβία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού αυτής της ομάδας, Millan Radojčič, ο οποίος παραδέχτηκε δημόσια ότι ηγήθηκε αυτής της επίθεσης, αλλά συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες.

«Για την ασφάλεια της χώρας μας, πρέπει να φροντίσουμε αυτές τις ομάδες που θέλουν να μοιάζουν με τη Βάγκνερ, που θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση, αλλά από την άλλη πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στη γεωπολιτική κατάσταση όπου δεν έχουμε εναλλακτική γιατί δεν θέλουμε να έχουμε μια εναλλακτική εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν και χώρες που κάνουν και σκέφτονται διαφορετικά, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να υπάρχουν στα Βαλκάνια, οι οποίες στη συνέχεια έχουν ένα επεκτατικό αποτέλεσμα με την έννοια της απομάκρυνσης της προσοχής από την επιθετικότητα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια», είπε, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Κούρτι είπε ότι έχουν δύο υποσχέσεις από την ΕΕ, πρώτον για το σχέδιο επέκτασης από την ΕΕ, όπου προβλέπονται 6 εκατομμύρια ευρώ για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Έχουμε επίσης μια υπόσχεση ή δέσμευση από τον Πρόεδρο Charles Michel ότι το 2030 είναι το έτος κατά το οποίο η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια συναντιούνται σε αυτό το μακρύ ταξίδι, επομένως έχουμε χρόνο και ουσία και πιστεύω ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να μπούμε σε αυτό το μονοπάτι που είναι μη αναστρέψιμο για όσους θέλουν να είναι στην ΕΕ», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε τρίτος πολίτης του Κοσσυφοπεδίου ζει σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου συμβάλλει στην οικονομία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου