Ράμα: «Εμπνευστής της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και όχι οι ΗΠΑ»

Ράμα: «Εμπνευστής της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και όχι οι ΗΠΑ»

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνέλευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Φιέρι σχολίασε και τις κατηγορίες ότι η νέα δικαιοσύνη χειραγωγείται από την κυβέρνηση ενώ μίλησε και για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο εμπνευστής της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.

«Σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, δεν θέλω να προσθέσω πράγματα που έχετε ακούσει δεκάδες φορές. Θέλω να πω μερικά πράγματα. Εδώ υπάρχουν δύο, κατά τη γνώμη μου, διακριτές θέσεις στο λαβύρινθο του δημόσιου διαλόγου. Το ένα είναι η νέα δικαιοσύνη που έφερε η Αμερική, το άλλο δεν είναι νέα δικαιοσύνη αλλά ένα SKAP που μας κυνηγάει γιατί την χειραγωγεί ο Έντι Ράμα. Και τα δύο αυτά είναι αναληθή. Πριν από λίγες μέρες μιλούσα με τον Fatmir Xhafa, ο οποίος εδώ και καιρό ήταν στα τραπέζια από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση, όπου συζητήθηκε το θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, και έφερα το όνομά του εδώ επειδή έχει μια παλιά συνήθεια να κρατάει σημειώσεις, μου θύμισε ότι ξεκινήσαμε αυτό που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, όχι όταν το τόνιζαν συχνά στο [προεκλογικό] πρόγραμμα του 2013, αλλά πριν από πολύ καιρό όταν στην αντιπολίτευση προτείναμε στην τότε κυβέρνηση ένα εθνικό σύμφωνο για δικαιοσύνη.

Ήταν ένα έγγραφο που πρότεινε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, το 2009 δεν τα καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη. Και μετά συντάξαμε το πρόγραμμα για μια αλβανική αναγέννηση, το οποίο έγινε το εκλογικό πρόγραμμα του 2013 και όταν το συζητήσαμε τότε ήταν πολλά για το πώς θα κάναμε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης όταν δεν μπορούμε να πάρουμε 94 ψήφους για να έχουμε εξουσία. Θα πάρουμε πρώτα ο Θεός την πλειοψηφία με το μέρος μας. Τους είπα το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Όχι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά ούτε όλες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μαζί δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Πρώτον, ότι δεν είναι καθόλου δουλειά τους. Δεύτερον, κανείς, δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ένας από τους θεμελιώδεις λόγους για να είμαστε περήφανοι για αυτήν την πολιτική οικογένεια, αν σήμερα η ατιμωρησία δεν είναι πλέον μύθος, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή υπάρχει το αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τίποτα άλλο. Ακόμα και αυτοί που ήταν, που θέλουν να είναι, κανείς δεν έχει στο DNA του αυτή την κρατική ικανότητα που έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα γιατί από το 1991 υπάρχουν δύο δυνάμεις στην Αλβανία, η μία κατέστρεψε και η άλλη έχτισε. Μπορεί το PS να έκανε μεγάλα λάθη, αλλά δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη στην Αλβανία, δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει για κάποιο διάστημα.

Δεν είναι η Αμερική που έκανε τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, αλλά το PS. Βρήκε και είχε για αυτή τη μεταρρύθμιση μια τεράστια υποστήριξη στρατηγικών συμμάχων. Θα μπορούσε η μεταρρύθμιση να γίνει χωρίς τη στήριξή τους; Όχι, δεν μπορούσε να γίνει. Άλλο όμως είναι να οδηγείς τις μεταρρυθμίσεις και άλλο να το υποστηρίζεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα