Στα Τίρανα θα μεταβεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου

Στα Τίρανα θα μεταβεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα τα Τίρανα, όπου θα συζητήσει τη διαδικασία προσχώρησης, το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια και θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το απόγευμα της Κυριακής, η κ. φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, για να συζητήσουν τη διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

Τη Δευτέρα, η κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, μαζί με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

Η σύνοδος κορυφής θα φέρει σε επαφή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων και θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί με τους περιφερειακούς ηγέτες το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το εν λόγω σχέδιο το οποίο προετοιμάζεται από την Επιτροπή έχει ως στόχο να προσφέρει άμεσα στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων ορισμένα από τα οφέλη της προσχώρησης στην ΕΕ, μέσω της ένταξης στην ενιαία αγορά, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, της επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και αυξημένης χρηματοδοτικής στήριξης.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι επίσης να συμπληρώσει τη στήριξη που έχει ήδη χορηγηθεί στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ, ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε το 2020 και έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής 16 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για εμβληματικά έργα.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν ακόμη την πρόοδο της κοινής περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων και της εφαρμογής των περιφερειακών συμφωνιών κινητικότητας που υπεγράφησαν πέρυσι στο Βερολίνο. Αναμένεται επίσης να γίνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη εθελοντική μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, για την οποία η στήριξη της Επιτροπής και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας υπήρξε θεμελιώδους σημασίας.

Τέλος, οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα εγκρίνουν μια σειρά κοινών δηλώσεων σχετικά με τη συνεργασία σε τομείς όπως το κλίμα και η ρύπανση, η ψηφιακή μετάβαση, η διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, η φιλοδοξία προσχώρησης στον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ και η πρόθεση δημιουργίας παρατηρητηρίου σύγκλισης.

Τη Δευτέρα, η Πρόεδρος θα συμμετάσχει και στα εγκαίνια του γραφείου συνδέσμου του Κολλεγίου της Ευρώπης στα Τίρανα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου