Βούτσιτς: «Το τριήμερο πένθος είναι για όλους τους νεκρούς, όχι μόνο για τους Σέρβους - Ο Ράμα δεν είπε την αλήθεια»

Βούτσιτς: «Το τριήμερο πένθος είναι για όλους τους νεκρούς, όχι μόνο για τους Σέρβους - Ο Ράμα δεν είπε την αλήθεια»

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στην εκπομπή Oko στο RTS ότι η Σερβία κήρυξε Ημέρα Πένθους για όλους όσους σκοτώθηκαν στη Μπάνισκα - τόσο για τους Σέρβους όσο και για τον κοσοβάρο αστυνομικό.

Μιλώντας για τη δήλωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι σήμερα η Σερβία θρηνεί Ημέρα Πένθους για τα τραγικά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, για τον θάνατο όλων των ανθρώπων.

«Η Σερβία έχει ορίσει ημέρα πένθους για τα τραγικά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, για το θάνατο όλων των ανθρώπων. Από την άποψη του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας, όλοι είναι πολίτες της χώρας μας. Η Σερβία έχει μέρες πένθους για τους τρεις δολοφονημένους Σέρβους και για τον δολοφονηθέντα αστυνομικό. Είναι μια πολιτισμένη, σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση.

Ο Έντι Ράμα δεν είπε την αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι οι σερβικοί δήμοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια έχουν κηρύξει ημέρα πένθους για τους δολοφονηθέντες Σέρβους. Κηρύξαμε ημέρα πένθους για όλα τα γεγονότα και για όλους τους νεκρούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ράμα δεν λέει την αλήθεια», είπε ο Βούτσιτς.

Η δήλωση Ράμα:

«Η Αλβανία για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια αντιτίθεται σε μια δήλωση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι η δήλωση της ΕΕ [στις 19 Σεπτεμβρίου] είναι μια δήλωση από μόνη της δεν έχει κάποιο πρόβλημα, καθώς αντιμετωπίζει όλα όσα ειπώθηκαν προηγουμένως από τον Μπορέλ για τις υποχρεώσεις του Κοσσυφοπεδίου σε σχέση με τον διάλογο. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των τελευταίων ημερών. Είναι αδύνατο να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την ΕΕ χωρίς να δούμε μια δεύτερη δήλωση, η οποία να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των τελευταίων ημερών. Ένας αστυνομικός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου δολοφονήθηκε από εγκληματική ομάδα, η οποία είχε ξεκάθαρα επενδύσει στην άσκηση τρόμου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και ακολούθησε μία ημέρα εθνικού πένθους στο Βελιγράδι. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και καταδικαστέο», είπε ο Ράμα.

Όπως είπε ο Βούτσιτς, υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες τώρα παρά την ημέρα των γεγονότων στο Μπάνσκε.

«Θα σας δείξω πώς μοιάζει η υποκρισία όταν κάποιος κάνει κήρυγμα για τις ευρωπαϊκές αξίες, παρόλο που τις τηρούμε. Θα σας θυμίσω τι συνέβη πριν από οκτώ χρόνια στο Κουμάνοβο, όταν Αλβανοί τρομοκράτες, πραγματικοί τρομοκράτες, επιτέθηκαν στο διεθνώς αναγνωρισμένο κυρίαρχο κράτος της Μακεδονίας, χώρα-μέλος του ΟΗΕ, μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια.

Περίπου οκτώ αστυνομικοί της πΓΔΜ σκοτώθηκαν. Τι συνέβη? Εκείνη την εποχή, ούτε ο Ράμα ούτε κανείς από την ΕΕ μας έκανε κήρυγμα - είπε ο Βούτσιτς και έδειξε φωτογραφίες από την «κρατική κηδεία στην Πρίστινα» το 2015, με στολές του UCK», καθώς πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο Μπεγκ Ριζάι, από τους σκοτωμένους τρομοκράτες και αυτό είναι το μνημείο που του έστησαν στο περίφημο Δεκάν.

Ο Ramush Haradinaj επισκέπτεται το μνημείο και τοποθετεί κεριά. Τόσο για τις αρχές τους, για το ευρωπαϊκό μέλλον και οτιδήποτε άλλο - τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς τονίζει ότι οι νεκροί Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια δεν θα είναι ποτέ τρομοκράτες για αυτόν.

«Οι δολοφονημένοι Σέρβοι είναι οικογενειάρχες, πατέρες των δολοφονημένων παιδιών. Θα κάνουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας της Σερβίας. Και αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσουμε ως κράτος δικαίου, ότι θα κοιτάξουμε, ότι θα εξετάσουμε όλα όσα έγιναν, αλλά σήμερα, όπως λέω, γνωρίζουμε πολλά περισσότερα.

Μας συγκλόνισε το γεγονός ότι η EULEX απορρίφθηκε και ότι η EULEX σιωπά, ότι δεν βγάζει δημόσια ανακοίνωση για την έναρξη επιχειρησιακής δράσης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Θα τους ζητήσω να σας δείξουν τη δολοφονία ενός αστυνομικού από drone.

Όπως έχουν τα πράγματα, στήνουν οδοφράγματα, όχι παγίδες, γιατί μιλάμε για ανθρώπους που μετά τον τρόμο του Κουρτ, 10, 11 χρόνια μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών, σκοτώνουν, παρενοχλούν καθημερινά Σέρβους.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε επίσης ότι τα πτώματα των νεκρών θα πρέπει να παραδοθούν στις οικογένειές τους αύριο. Ερωτηθείς πού βρίσκεται ο Milan Radojičić, ο Vučić είπε: «Ο Milan Radojičić δεν κρύφτηκε ποτέ ούτε ντρεπόταν για τον ρόλο του. Σίγουρα θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση των αρμόδιων αρχών της Σερβίας.

Είπα στον Κούρτι ότι οι Σέρβοι δεν έχουν πού να πάνε, έχει στρέψει τους πάντες εναντίον του. Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τη δολοφονία ενός αστυνομικού παρόλο που δεν έχει καμία σχέση στο βορρά.

Ο Κούρτι μισεί τον σερβικό λαό, πιστεύει ότι ο σερβικός λαός είναι ο Ράσιτς, ο Ραντομίροβιτς και οι υπόλοιποι άθλιοι άνθρωποι που υπηρετούν τους πάντες ενάντια στον δικό τους λαό»- τόνισε ο Βούτσιτς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου