Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Οι Ορθόδοξοι είναι άνθρωποι θάρρους και αλήθειας»

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Οι Ορθόδοξοι είναι άνθρωποι θάρρους και αλήθειας»

Από τον καθεδρικό ναό "Ανάσταση" των Τιράνων, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις, με αφορμή το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, πως "οι Ορθόδοξοι είναι άνθρωποι θάρρους και αλήθειας". Και ότι "δεν είμαστε οι φοβισμένοι εκείνοι τύποι, οι οποίοι αμέσως θα σκύβουμε το κεφάλι μας".

Ειδικότερα ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας διαφόρων πραγμάτων, ξανάρχισαν πάλι να ακούγονται μερικά πράγματα περίεργα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και μερικές φορές αυτά δημιουργούν μια στεναχώρια σε πολλούς από μας. Μας έρχονται πράγματα, από εκεί, που δεν τα περιμένουμε. Αλλά πάντοτε πρέπει να προσβλέπουμε στον Χριστό και στους Αποστόλους του. Πολλές φορές υπάρχουν πολλοί, που λένε, καλά γιατί σχολιάζετε αυτά τα πράγματα; Μην τους δίνετε σημασία. Κοιτάξτε, το παράδειγμα, που μας έχει αφήσει ο Απ. Παύλος, δεν λέει κάτι τέτοιο. Φυσικά δεν θα τους δώσουμε σημασία, για να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αλλά την κατάλληλη στιγμή θα πούμε: Ακούστε αυτό είναι ψέμα και αυτό είναι απάτη. Δεν είμαστε οι φοβισμένοι εκείνοι τύποι, οι οποίοι αμέσως θα σκύβουμε το κεφάλι μας".

Ακόμη υπογράμμισε: "Δεν είμαστε σ' έναν κόσμο δίκαιο. Η αδικία και το ψέμα πολύ συχνά διαδίδονται μέσα στην κοινωνία μας. Και πολλές φορές θέλουν να επιβληθούν. Κατ' αρχήν δεν πρέπει να μας κάνει πολύ εντύπωση. Οι Χριστιανοί είμαστε ρεαλιστές. Αλλά δεν μας αλλάζουν αυτά τα πράγματα, ούτε αλλάζουν την προσπάθειά μας να ζούμε ευσεβώς ειρήνη. Ας διατηρούμε πάντοτε το θάρρος και την ειρήνη να ζούμε ὀπως Εκείνος θέλει και ανεξάρτητα από την παρουσία άλλων ανθρώπων, που ξέρουμε ότι θα ήθελαν να υπονομεύσουν την πορεία μας".

Και πρόσθεσε: "Η αλήθεια του Χριστού είναι πάνω απ' όλα. Και εκείνος μας δίνει τη δύναμη και την αντοχή, για να καταθέτουμε αυτή την αλήθεια ψύχραιμα, με όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια και καθαρότητα. Άνθρωποι αλήθειας και θάρρους. Αυτοί είναι οι Ορθόδοξοι".

Παρότρυνε τους πιστούς: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω πολύ να θυμόσαστε αυτή τη φράση του Αποστόλου Παύλου: «Πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται». Είναι το κλειδί, που μας βοηθά πάντα να είμαστε μέσα στην περιοχή της ειρήνης. Γιατί υπάρχουν, πάντοτε, όπως λέει ο απόστολος πονηροί, πλανώντες και πλανώμενοι".

Πόσο δίκιο έχει ο Μακαριώτατος στις διαπιστώσεις του. Πικρή και οδυνηρή η πραγματικότητα, αλλά χρειάζεται θαρραλέα στάση και θέση.

Όλοι μας βλέπουμε και το ξέρουμε ότι το κακό πάντοτε, ειδικότερα στις μέρες μας, είναι χείμαρρος ορμητικός. Απ' όπου περνάει καταστρέφει και ερημώνει. Και το ατύχημα είναι ότι πολύς κόσμος το ακολουθεί. Γι' αυτό και τα ερείπια είναι μεγάλοι σωροί. Ψυχικά και σωματικά.

Βέβαια δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σκλάβοι του κακού. Ευτυχώς. Πολλοί θέλουν να ζήσουν τη ζωή της αρετής, με ευσέβεια, χωρίς ακρότητες, με τρόπο φωτισμένο και καθαρό.

Αυτό, που λέει ο Απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο, το βιώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: "Κινδύνευσα, πολεμήθηκα και διώχθηκα από τους ασεβείς, τους απατεώνες και πονηρούς. Αλλά ο Κύριος με έσωσε από όλους αυτούς τους κινδύνους και τους διωγμούς".

Μπορεί προς στιγμή να φαίνεται ότι συντρίβεται ο δίκαιος και ο ενάρετος. Η δοκιμασία αυτή όμως δεν διαρκεί επί πολύ. Έρχεται μετά η δικαίωση, η αμοιβή, η νίκη και η ικανοποίηση. Εξυψώνεται. Εξηγείται. Ακτινοβολεί ο διωκόμενος. Και η θλίψη μεταστρέφεται σε χαρά και το ακάνθινο στεφάνι σε ολοφώτεινο στεφάνι.

π. Ηλίας Μάκος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου