Προκαθορισμένη ατζέντα συνεχίζει να επικαλείται ο αλβανός ΠτΔ για την απόρριψη της πρόσκλησης Μητσοτάκη

Προκαθορισμένη ατζέντα συνεχίζει να επικαλείται ο αλβανός ΠτΔ για την απόρριψη της πρόσκλησης Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στην εκπομπή «Real Story» με τον δημοσιογράφο Sokol Balla, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj σχολίασε και την απόρριψη της πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το άτυπο δείπνο των ηγετών των Βαλκανίων στην Αθήνα. Η Αλβανία προσκλήθηκε σε προεδρικό επίπεδο μετά τη σύγκρουση για την υπόθεση Φρέντη Μπελέρη.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σοκόλ Μπάλα, ο πρόεδρος επανέλαβε το σκεπτικό που είχε δώσει τότε για την απόρριψη της πρόσκλησης, λέγοντας ότι δεν συμμετείχε λόγω της προκαθορισμένης ατζέντας.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Αρνηθήκατε πολύ κομψά την πρόσκληση του Μητσοτάκη να παραβρεθείτε σε ένα άτυπο δείπνο στην Ελλάδα, και αυτό φαινόταν να είναι το πρώτο σημάδι εδώ και πολλά χρόνια της σοβαρότητας του κράτους, παρά τις εσωτερικές συζητήσεις, όσον αφορά την εξωτερική εικόνα ότι έχει πρόσωπο, έχει φωνή και πιστεύω ότι ήταν καλό. Από την άλλη όμως, το πρόβλημα παραμένει και η πρόσφατη συζήτηση για την υπόθεση Μπελέρη με την Ελλάδα μπορεί να είναι και πάλι στο επίκεντρο των συναντήσεών σας, αν έχετε εκπροσώπους του κράτους.

Begaj: Η εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας της Αλβανίας είναι αξιέπαινη πολιτική της διεθνούς επιτροπής, της ΕΕ και του στρατηγικού μας εταίρου των ΗΠΑ, είναι ευθυγραμμισμένη με τις χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ και αυτή η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Φυσικά, όταν έρχεται μια πρόσκληση από ομολόγους ή αρχηγούς κρατών, εκτιμάται και δεν ξέρω ότι έχω αρνηθεί κανενός είδους πρόσκληση. Ναι, η πρόσκληση έχει αξιολογηθεί και έχει επιστραφεί απάντηση με αίτημα κατανόησης για τη μη συμμετοχή σε αυτό το άτυπο δείπνο λόγω μιας προκαθορισμένης ατζέντας.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή λέτε ότι αν σας προσκαλούσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είχατε πάει;

Begaj: Κάθε πρόσκληση αξιολογείται με βάση την ευκαιρία, με βάση τις ατζέντες. Φυσικά οι προσκλήσεις συμφωνούνται εκ των προτέρων από τα εκάστοτε γραφεία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου