Γεραπετρίτης: «Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας»

Γεραπετρίτης: «Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας»

«H ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την ελληνική διπλωματία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με τις δεξαμενές σκέψεις Wilfried Martens Centre for European Studies και Hanns-Seidel Stiftung, με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Γεραπετρίτης, πριν από είκοσι χρόνια, τον Ιούνιο του 2003, η Ελλάδα πρωτοστάτησε υιοθετώντας την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία ανέφερε ρητά ότι «το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Φυσικά, σημείωσε, «δεν μπορούμε να δεχθούμε υποψήφιες χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης και κυρίως τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως, κυρίως, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

«Ομολογουμένως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι συμπεριφορές και οι πρακτικές υποδηλώνουν ότι αυτές οι αρχές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από όλες τις χώρες», τόνισε επισημαίνοντας πως ο πρόσφατα εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, Φρέντης Μπελέρης, είναι μία τέτοια περίπτωση. «Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και το κράτος δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου