Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Η Θεία Λειτουργία συνεχίζεται και μετά τη Θεία Λειτουργία»

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Η Θεία Λειτουργία συνεχίζεται και μετά τη Θεία Λειτουργία»

Εορτάστηκαν οι Άγιοι Πάντες στην Αλβανία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ιερούργησε στο ναό της Σκήτης των Μυροφόρων Γυναικών, που ο ίδιος ανήγειρε εκ θεμελίων, στο χώρο της Μονής Αγίου Βλασίου Δυρραχίου.

Τον πλαισίωσαν ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και κληρικοί, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα ο ηγούμενος της Μονής Μολυβδοσκεπάστου Αρσένιος Μάιπας και ο ιερομόναχος Ισάακ Μέμος.
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος 2023

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι κ. Νικόλαος.

Μιλώντας ο Μακαριώτατος τόνισε ότι:

«Οι ναοί στην Αλβανία είχαν μετατραπεί σε στάβλους, αποθήκες, κινηματογράφους, αλλά, δόξα τω Θεώ, 150 και πλέον ναοί έχουν αναγερθεί και άλλοι 60 και πλέον έχουν αναστηλωθεί. Κάθε Ορθόδοξος ναός είναι κέντρο παρηγοριάς και ελπίδας. Είναι χώρος φως, χώρος ανοίγματος σ' όλο τον κόσμο. Χώρος αγιασμού, ανεφοδιασμού, δυνάμεως».

Και πρόσθεσε: «Να συνεχίζουμε τη θεία λειτουργία, μετά τη θεία λειτουργία, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας, όπου ο Θεός μας καλέσει. Αυτό είναι το ιδιαίτερο μυστικό της Ορθόδοξης Πνευματικότητας. Και να μεταφέρουμε την αγάπη και την ελπίδα του Θεού, εκεί, που είναι απαραίτητη και αναγκαία».

Και κατέληξε: «Ας γεμίσει η καρδιά μας με ευγνωμοσύνη στο Θεό. Δεν είναι αυτονόητη!».

Πανηγυρικά εόρτασε και ο ναός των Αγίων Πάντων στη Χειμάρρα, που βρίσκεται δίπλα στο 9χρονο ελληνικό σχολείο «Όμηρος».Πρόκειται για ναό, που χτίστηκε στα 1775, μετά την προτροπή του αγίου Κοσμά, παράλληλα με την Ακροκεραύνια Σχολή. Ανακαινίστηκε στα νεότερα χρόνια.

Εξάλλου με λιτανεία εικόνων αγίων τιμήθηκε η εορτή στο ναό του αγίου Γερασίμου και των Αγίων Πάντων σε γειτονιά των Τιράνων, ενώ ύστερα ακολούθησε μικρή δεξίωση στο πνευματικό κέντρο του ναού.

Είναι γνωστές οι επίγειες κακουχίες των αγίων του Θεού, που με το αίμα και τα μαρτύριά τους πότισαν το δένδρο της πίστης κι έθρεψαν την Εκκλησία.

Ολόκληρο το «νέφος μαρτύρων», που έχουμε σήμερα μπροστά μας, το οποίο θα εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο, αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο και για την Εκκλησία και για τους πιστούς, γιατί είναι πηγή έμπνευσης για αγώνες και απόδειξη των θυσιών, που απαιτήθηκαν για τη στερέωση της Εκκλησίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου