Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Παναγιώτης Μπάρκας κατά της Χιμάρας και του Μπελέρη

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Παναγιώτης Μπάρκας κατά της Χιμάρας και του Μπελέρη

Το 2017, όταν η αλβανική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια σειρά κατεδαφίσεων κτιρίων που ανήκαν σε ντόπιους στη Χιμάρα, ο Παναγιώτης Μπάρκας ως ανταποκριτής της ΕΡΤ υποτίθεται πως θα μετέφερε την εικόνα που επικρατούσε. Αντιθέτως, προς έκπληξη όλων μας παρακολουθήσαμε τότε την θέση των ακραίων αλβανικών φιλοκυβερνητικών μέσων να αναπαράγεται στην κρατική τηλεόραση της Ελλάδας δια στόματος Μπάρκα, πιο συγκεκριμένα είχε κάνει λόγο για:

- Αυθαίρετα κτίσματα, δηλαδή εν ολίγοις είπε πως ορθώς προχώρησε σε κατεδάφιση η αλβανική κυβέρνηση. Η ίδια η αλβανική κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές είχαν αναγνωρίσει την νομιμότητα των κτισμάτων και για αυτό είχαν ορίσει διαδικασίες απαλλοτρίωσης που περιλάμβαναν αποζημιώσεις.

- Εκκένωση των κτιρίων από τους κατοίκους. Διέφυγε της προσοχής του κ. Μπάρκα η σύλληψη ενός εκ των ιδιοκτητών από την αστυνομία με την κατηγορία αντίστασης κατά της αρχής, αφού η κρατική υπηρεσία κατεδάφισης τον αιφνιδίασε και οι αστυνομικές δυνάμεις τον τρομοκράτησαν. Για το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα ρωτήθηκε και στην παρέμβασή του στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων απ' την παρουσιάστρια η οποία είχε πληροφορηθεί πως ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου συνελήφθη, ο κ. Μπάρκας όμως το αρνήθηκε.

Το 2023 ο κ. Μπάρκας φρόντισε να ξεκινήσει την προσωπική του επίθεση στον κ. Μπελέρη και τους Χιμαραίους από νωρίς. Συγκεκριμένα σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα στις 25 Ιανουαρίου και με τίτλο "ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ", μεταξύ άλλων είχε γράψει:

Όσο για το Μπελέρη, ο Ντούλες δείχνει ότι υπέκυψε στις πιέσεις προώθησής του για την δημαρχεία στη Χειμάρα. (Η αναδίπλωση τον βολεύει και τον ίδιο για να ενισχύσει και τη θέση του). Ωστόσο, ο Ντούλες γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Μπελέρη δε θα εκλεγεί παρά τις επενδύσεις στο πρόσωπό του, όχι μόνο από Ελλάδα, αλλά και από ΗΠΑ. Μπορεί μάλιστα να δείξει και ο Ράμα ότι θα παραχωρήσει έδαφος στο Μπελέρη διότι είναι μεγάλη η συνεισφορά του στο πρόσφατο νομικό πλαίσιο στο αγκάθι για τη γη. Όμως, όλοι, ακόμα και η αντιπολίτευση με την οποία συμμαχεί ο Ντούλες, στην προκειμένη περίπτωση και για πρώτη φορά, θα σεβαστούν «την ελεύθερη ψήφο των δημοτών Χιμάρας» που καταψηφίζει τον Μπελέρη.

Σε ένα άρθρο όπου αναφέρονται πάνω από 10 διαφορετικά ονοματεπώνυμα, παρατηρούμε μια φτηνή προσπάθεια του συντάκτη να αμφισβητήσει την ελληνική καταγωγή του Μπελέρη παραλείποντας εσκεμμένα να βάλει το τελικό Σ στο επίθετό του. Συνεχίζοντας το λιβελογράφημα του, αναφέρει πως ο Μπελέρης βοήθησε τον Ράμα στο νομικό πλαίσιο για το περιουσιακό και φυσικά πως οι δημότες της Χιμάρας θα τον καταψηφίσουν και δεν θα εκλεγεί δήμαρχος.

Πριν από 3 ημέρες και στον απόηχο της νίκης του φυλακισμένου Μπελέρη στη Χιμάρα, γίναμε μάρτυρες της απόπειρας κατεδάφισης του κτιρίου του Φιόρη Μπέλη στους Δρυμάδες, δίχως καμία ειδοποίηση και ενώ είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην κατοχή του. Σύμφωνα με τον κ. Μπέλη αυτή η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα καθώς ο ίδιος ανήκε στους καταμετρητές του Μπελέρη στις δημοτικές εκλογές.

Στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε σχετικά με την εξέλιξη αυτή Έλληνες δημοσιογράφους, από ορισμένους εξ' αυτών ακούσαμε ως αντίλογο πως το κτίριο του κ. Μπέλη ήταν χωρίς άδεια (αυθαίρετο) και χτισμένο σε αρχαιολογικό χώρο. Παρά την προσπάθεια μας να τους πείσουμε πως έχουμε δει τα έγγραφα του κ. Μπέλη και το κτίριο του ήταν νόμιμο, δεν έδειξαν να αλλάζουν γνώμη και εμείς μείναμε με την απορία ποιος μπορεί να διαδίδει κάτι τόσο χυδαίο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Ακόμη και αλήθεια να ήταν, που δεν ήταν, το timing που επέλεξαν οι αλβανικές αρχές να επιβάλουν την τάξη, μόλις 2 ημέρες μετά τις εκλογές, δεν το θεώρησαν καθόλου ύποπτο;

Προχθές λοιπόν, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ Συνδέσεις, βγήκε ο ζωντανά ο Φιόρης Μπέλης και περιέγραψε το πρόβλημα του, ως είθισται οι παρουσιαστές τον άφησαν να τους ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί δίχως να παρέμβουν και να κάνουν αντίλογο. Σε διπλανό παράθυρο βρισκόταν ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αλβανία, Παναγιώτης Μπάρκας ο οποίος όταν πήρε το λόγο, ανέλαβε ρόλο δικαστή, αρχαιολόγου, πολεοδόμου, ιστορικού κ.α. Μόνο τον ρόλο του δημοσιογράφου δεν τίμησε.

«Όντως έχει άδεια το κτίριο. Πριν 2 χρόνια κρίθηκε ξανά κατεδαφιστέο αλλά η οικογένεια βρήκε τρόπο να το σώσει. Είναι μια ιστορία η οποία περιέχει ένα κουβάρι και των μεταξύ μας σχέσεων στη Χιμάρα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή διότι δεν επιτρέπει σύμπνοια και ενώτητα μεταξύ μας διότι το οικόπεδο αυτο εχει παρθεί με κάποιους τρόπους οι οποίοι ειναι παράνομοι. Επίσης εχει χτιστεί και εχει επιτραπεί επάνω σε αρχαιολογικό χώρο με ελληνικά στοιχεία και αυτο εχει προκαλέσει αντιδράσεις απο τη μια πλευρά, ταυτόχρονα εχει επιτραπεί επειδή έχει χτιστεί επάνω σε χώρο που αποδυκνύει την ελληνικότητα της Χιμάρας». Ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μπάρκας λίγο πριν τον κόψει άκομψα ο απορημένος κ. Παπαχλιμίντζος.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, το κτίριο του Μπέλη είχε νόμιμη άδεια η οποία ανακλήθηκε μία ημέρα μετά την εκλογή Μπελέρη την οποία ο Μπέλης στήριξε με όλες του τις δυνάμεις. Ακόμα και εκείνοι που αποφάσισαν την ανάκληση δεν τολμούν να ισχυριστούν τα τερατώδη ψέματα του Μπάρκα. Την ίδια μέρα που βγήκε η απόφαση ανάκλησης της άδειας ήταν ήδη έτοιμα τα μηχανήματα του στρατού που θα προχωρούσαν στην ανάκληση, στερώντας του κάθε δικαίωμα ένστασης ενώπιον της δικαιοσύνης. Όσο καλόπιστοι και αν θέλουμε να είμαστε απέναντι στις διοικητικές αποφάσεις των αλβανικών υπηρεσιών, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως υπάρχουν πολλά θολά σημεία στην υπόθεση. Η δε απόφαση αναβολής των κατεδαφίσεων, έρχεται ως έμμεση ομολογία πως δεν είναι όλα καλώς καμωμένα από την πλευρά τους.

Δίχως αμφιβολία, βρήκαμε ποιος διέδιδε τις φήμες περί αρχαιολογικού χώρου και αυθαιρέτου. Σε μια περιοχή όπου όλη η αφρόκρεμα της Αλβανίας έχει χτίσει βίλες και ξενοδοχεία με ύποπτες μεθόδους και κάμποσο σπρώξιμο από τα Τίρανα, ο κύριος Μπάρκας εντόπισε αρχαιολογικό χώρο στο κτίριο του κ. Μπέλη και μάλιστα του πήρε μόλις λίγα λεπτά να το μάθει από τη στιγμή που προέκυψε το θέμα. Σε μια περιοχή όπου εσκεμμένα το κράτος δεν αποδίδει τίτλους ιδιοκτησίας στους ντόπιους, ο κ. Μπέλης έχει πάρει το οικόπεδο με παράνομους τρόπους... μήπως ο κ. Μπάρκας εννοεί πως το έχει πάρει με το ίδιο τρόπο που τα έχουν πάρει και όλοι οι υπόλοιποι. Και τέλος, ο λόγος για τον οποίο δόθηκε άδεια στον κ. Μπέλη ήταν για να κρύψει τις τρανταχτές αποδείξεις πως η Χιμάρα είναι Ελληνική, κάτι που αν ίσχυε θα έπρεπε να θέσει σε καθεστώς κατεδάφισης και τα διπλανά κτίρια, κάτι που δεν συνέβη. Και φυσικά καμία εντύπωση δεν προκάλεσε στον ανταποκριτή της ΕΡΤ η απόφαση των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην επιχείρηση κατεδάφισης 2 ημέρες μετά τις εκλογές.

Κάποια στιγμή οι αρμόδιοι της ΕΡΤ θα πρέπει ασχοληθούν πιο σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να αντιληφθούν πως ο λόγος που στη Χιμάρα αντιμετωπίζουμε καχύποπτα τα μικρόφωνα με το σφουγγαράκι της ΕΡΤ, έχει όνομα και επώνυμο. Ο κ. Μπάρκας εκπροσωπεί την ΕΡΤ, συνεπώς το κανάλι φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα ατοπήματα του ανταποκριτή του.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μπέλης μετά την δημοσίευση του παρόντος άρθρου, σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του κ. Μπάρκα και της ΕΡΤ για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο κ. Μπάρκας θα κληθεί να τεκμηριώσει τα όσα προσάπτει στην οικογένεια Μπέλη.

*Η ΕΡΤ δεν φέρει καμία ευθύνη για τα όσα γράφει ο Μπάρκας στα προσωπικά του άρθρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάσαμε το συγκεκριμένο απόσπασμα για να τεκμηριώσουμε την εμμονή του με τον Φρέντη Μπελέρη και τη Χιμάρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου