Ο Βορειοηπειρώτης ποιητής που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

Ο Βορειοηπειρώτης ποιητής που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

Ο λόγος για τον Βασίλη Κ. Παππά από το Βρυώνι, δήμου Φοινικάιων Αγίων Σαράντα.

Τελειόφοιτος φιλολογικών και νομικών επιστημών (master), είναι ένας σύγχρονος ποιητής ταυτισμένος με την ποίηση. Μια ποίηση που ρέει στις φλέβες του από τα μαθητικά χρόνια, όπου ξεχώρισε και διακρίθηκε σαν ένας από τα πιο δημιουργικά νέα ταλέντα και όχι μόνο στην μητρική του γλώσσα. Στην Ελλάδα έχει βραβευτεί 6 φορές. Το έργο του, πάνω από 40.000 στίχους. Ποιήματά του έχουν εκδοθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά σε ξένη ανθολογία και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Η ποίηση του Βασίλη Παππά είναι η ίδια η ψυχή του, είναι η ψυχή όλου του Ελληνισμού. Έχει ως επίκεντρο τη θρησκευτική παράδοση της ορθόδοξης πίστης και την πατρίδα. Σταθεροί πυλώνες στην ποίησή του είναι η Πατρίδα και η Ορθοδοξία, όπως τον χαρακτηρίζει ένας μεγάλος ποιητής, χωρίς να λείπουν και αναφορές στον αρχαιοελληνικό κόσμο ή στοιχεία νεωτερικού τύπου.

Ο Βασίλης Παππάς είναι βαθύς και μεγάλος ποιητής, γιατί είναι αληθινός και πονεμένος και τον πόνο του τον κάνει ποίηση. Πολλές φορές οι στίχοι του είναι αυθόρμητοι. Ατόφιοι. Ανεπεξέργαστοι. Που είναι, όμως, οι πιο ωραίοι. Γιατί είναι συμπυκνωμένη η μούσα της στιγμής. Η μούσα της ποίησης. Άριστος γνώστης και χειριστής των λέξεων και των καλλιτεχνικών στοιχείων, αυτόν τον πλούτο των γραμμάτων. Ποιητής με πλούτο συναισθημάτων και λέξεων. Μπορεί να δονήσει τον καθένα. Γοητεύει περισσότερο με το σύνθημα, με στοχασμούς και αλήθειες, που καταπλήσσει. Ταξιδευτής ποιητής μέσα στον χρόνο!

Η ποιητική του πλοκή είναι μια πλοκή αποτυπωμένη σε εικόνες μοναδικής διαύγειας. Εικόνες πραγματικές και φαντασμαγορικές. Εικόνες περιληπτικές και μυθικές. Ένα σύμπλεγμα, που πότε σε απολιθώνουν πάνω σε πέτρες, βράχους, ράχες και βουνά, πότε σε γαληνεύουν στα απέραντα τοπία, στο ηλιοβασίλεμα και στις ταραγμένες θάλασσες, στις ανθισμένες αμυγδαλιές, και πότε σε ανεβάζουν πάνω στα άστρα, στο φεγγάρι και στον ήλιο, μα κι εκεί που ο άνεμος σπρώχνει τη νύχτα.

Ποιητής μιας αμφίδρομης και σκληρής πραγματικότητας που βγαίνει στο φως της ποίησης, εμπνευσμένος, εξελικτικός και λυρικός, τονίζει ο Κώστας Καρούσος ποιητής, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο Βασίλης Παππάς αναβλύζει μέσα από τα ποιήματά του. Ποιήματα που ενώνουν πολιτισμούς, ανθρώπους και χώρες. Είναι μια γνήσια και αξιόπιστη λυρική φωνή των σημερινών νεοελληνικών Γραμμάτων, ένας ατέλειωτος οίστρος ποίησης, διάχυτη η αναζήτηση του φωτός, ακόμα και μες στα σκοτάδια.

Σαν το νυχτοπούλι ξαγρυπνά και σαν η αράχνη αρμόζει τα δίχτυα της ποίησης, για να προσθέσει νέα μαργαριτάρια στον κολιέ της νέας ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Βασίλης Παππάς, με την λυρική, ιδιοτυπική και ιδιοσύστατη ποίησή του, δίχως δισταγμό, μπήκε στην πλειάδα των σύγχρονων ποιητών.

Με τα 218 βιβλία του που έχει εκδώσει και κυκλοφορούν στους αναγνώστες, μπήκε και στο βιβλίο GUINNESS, κάνοντας υπερήφανους όλους τους ομογενείς του Βορειοηπειρώτες.

Βαγγέλης Παπαχρήστος, sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου