Αντώνης Φούσας ο δικός μας «επίτιμος Βορειοηπειρώτης»

Αντώνης Φούσας ο δικός μας «επίτιμος Βορειοηπειρώτης»

Τον νιώθαμε δικό μας άνθρωπο τον Αντώνη Φούσα, τον αποκαλούσαμε Επίτιμο Βορειοηπειρώτη διότι ήταν πραγματικά δικός μας ο Αντώνης. Ενδιαφερόταν για τα δίκαια αυτού του τόπου και κόσμου. Πονούσε για την τύχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Παρών σε κάθε επέτειο και σε κάθε εκδήλωση. Σε όλο το διάστημα των τριών δεκαετιών της μεταπολίτευσης στην Αλβανία.

Ο Αντώνης Φούσας συντάραξε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έβαλε σε κίνηση βουλευτές, δικηγόρους κι άλλους φορείς και γίνεται ο μοχλός της συγκρότησης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που παρέστη στη Δίκη των πέντε ηγετών της οργάνωσης Ομόνοια που άρχισε την ημέρα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης, την 15η Αυγούστου 1994 στα Τίρανα (όπως απεικονίσουν και οι φωτογραφίες) και όπου ανάμεσα στ' άλλα αναφέρει: «Η δίκη των πέντε στελεχών της Ομόνοιας στα Τίρανα το 1994, είχε και μια άλλη διάσταση. Πρόκειται για ένα κορυφαίο εθνικό γεγονός που δείχνει τις αρετές του απανταχού Ελληνισμού και ιδίως των Βορειοηπειρωτών, την ανδρεία των ηγετών του στις δύσκολες στιγμές και την ενότητα του λαού μας προ των εθνικών κινδύνων και προβλημάτων…».

Όλες του τις εμπειρίες από τις επισκέψεις, συζητήσεις, διαπιστώσεις, τις καταγράφει στο εξαίρετο βιβλίο του «Βόρειος Ήπειρος», με έντονα και διακριτικά γράμματα ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Σωστή η τοποθέτησή του, διότι πάντα αυτόν τον κόσμο και αυτόν τον τόπο τους έχει συνοδέψει το δάκρυ.

Στιγμιότυπο από την δίκη των 5 στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τον Αύγουστο του 1994. Αριστερά ο Αντώνης Φούσας

Δάκρυσαν οι Βορειοηπειρώτες το 1912, από τις επιδρομές των Τουρκαλβανών, μια περίοδος που μπήκε στην ιστορία του ως «Χαλασμός του Δώδεκα».

Δάκρυσαν το 1913, με την οριοθέτηση των συνόρων ή όπως γράφει ο ίδιος. «Η ίδρυση ενός νέου κράτους είναι θετικό γεγονός. Όμως υπό μερικές βασικές προϋποθέσεις Μία εκ των οποίων η δημιουργία του νέου κράτους να δικαιολογείται ιστορικά και εθνολογικά».

Δάκρυσαν το 1914 όταν ο ένδοξος ελληνικός στρατός πήρε εντολή να εγκαταλείψει την Βόρεια Ήπειρο.

Αστείρευτο το δάκρυ για 45 χρόνια στο αθεϊστικό δικτατορικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα με θανατώσεις, φυλακίσεις, εξορίες ώστε ν' απαρνιόνταν την ίδια την Πατρίδα και την ταυτότητά τους...

Είναι βαθιά τα συναισθήματά πόνου και οδύνης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για την απώλεια του Ανθρώπου με τις τόσες τιμητικές θέσεις και διακρίσεις στην Ελληνική Κοινωνία. Για τον ευπατρίδη Ηπειρώτη Μεγαλοδικηγόρο αγωνιστή για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, Αντώνη Φούσα.

Αιωνία η μνήμη του!

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου